Σχεδόν όλοι οι θάνατοι μητέρων μπορεί να προληφθούν όπως αποδεικνύεται από τις τεράστιες ανισότητες που εμφανίζονται μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών.
Η πιθανότητα που έχει μια γυναίκα να πεθάνει από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού κατά τη διάρκεια ζωής της, είναι στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου 1 στις 51 ενώ στις αναπτυγμένες χώρες είναι 1 στις 4.000.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο, μόνο οι μισές γυναίκες λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, μόνο 1 στις 2 γεννήσεις γίνεται με επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού. Το 2013, 289.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

Χάρη στις προσπάθειες της UNICEF και των συνεργατών της έχει μειωθεί κατά 45% η μητρική θνησιμότητα μεταξύ 1990 (523.000) και 2013 (289.000). Όμως η υγεία και ευημερία των μητέρων, από την οποία εξαρτάται άμεσα η επιβίωση και ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη.

Στην Ελλάδα ο δια βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2013, ήταν 1 στις 12.000 (ίδιος με της Δανίας), ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία ήταν 1 στις 8.800, στη Γερμανία 1 στις 11.000, στην Κύπρο 1 στις 6.600 και στη Γαλλία 1 στις 4.300.

Η UNICEF Ελλάδος σε πρόσφατη έρευνά της, διαπίστωσε την ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας στη χώρα μας και πρότεινε συγκεκριμένες πολιτικές όπως η εφαρμογή ελαστικού ωραρίου στις επιχειρήσεις, εναλλακτικές μορφές εργασίας για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων, επέκταση της γονικής άδειας, επέκταση απαλλαγής εγκύων γυναικών από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων τοκετού και διακοπή στο χώρο εργασίας για μητρικό θηλασμό, δημιουργία ποιοτικών δομών στήριξης και φύλαξης παιδιών για εργαζόμενες αλλά και για μητέρες που αναζητούν δουλειά κ.α.

Έχει αποφέρει καρπούς στη χώρα μας η συνεχής προσπάθεια της UNICEF Ελλάδος για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Πρόσφατα πιστοποιήθηκε το Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη» ενώ ήδη από το 2011 έχουν αναγνωρισθεί τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».

Τη φετινή Ημέρα της Μητέρας η UNICEF Ελλάδος δίνει τη δυνατότητα μέσα από την πρωτοβουλία «Εμπνευσμένα Δώρα», σε όσους το επιθυμούν, να στηρίξουν τις προσπάθειες της UNICEF για την προστασία της μητρικής και παιδικής υγείας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου κάνοντας ταυτόχρονα ένα δώρο στις μητέρες που γιορτάζουν στην Ελλάδα, στο http://inspiredgifts.unicef.gr/.