Τροφές αυξάνουν την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη

ipaidia thumbnail

Τα λιπαρά κρέατα και το τυρί μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη.

Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από τροφές, όπως τυριά και κρέατα, τόσο επιθετικότερος ήταν ο καρκίνος του προστάτη.

Όμως, παρατήρησαν επίσης ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά, που εμπεριέχονται σε τροφές, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, σχετίζονται με μικρότερηεπιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη.

«Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συντελεί σε αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι η σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων ήταν πιο αδύναμη στους άνδρες που έπαιρναν στατίνες» εξήγησε η Δρ Έμμα Αλλοτ, επίκουρη καθηγήτρια στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η παρατήρηση ίσως υποδεικνύει ότι οι στατίνες μειώνουν, δεν αναστρέφουν, την επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στον καρκίνο του προστάτη.

Σε κάθε περίπτωση, η Δρ Αλλοτ υπογράμμισε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος ώστε να εντοπιστεί ο υποκείμενος μηχανισμός που συνδέει τα κορεσμένα λιπαρά με την επιθετικότητα του συγκεκριμένου καρκίνου.

ip[
Exit mobile version