Το ελαιόλαδο «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του καρκίνου στον εγκέφαλο

 Το ελαιόλαδο είναι μια κλασική υπερτροφή πλούσια σε ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και καλά λιπαρά. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και θα μπορούσαμε εύκολα να το χαρακτηρίσουμε «δώρο» της φύσης.

Πέρα από την ήδη γνωστή προληπτική του δράση απέναντι στην καρδιοπάθεια, ο «υγρός χρυσός» φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου στον εγκέφαλο.Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, το ελαϊκό οξύ, το βασικό συστατικό του ελαιόλαδου, δρα προληπτικά ενάντια στον καρκίνο του εγκεφάλου.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ελευρωπαΐνη, μια φαινολική ένωση του ελαιόλαδου, αποτρέπει τα καρκινικά κύτταρα να αποσπαστούν από το γλοιοβλάστωμα, εμποδίζοντας έτσι τις μεταστάσεις.

«Αν και ακόμη δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο στον εγκέφαλο, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ υποστηρίζει την παραγωγή μορίων που καταστέλλουν τον καρκίνο, όπως έδειξαν δοκιμές σε κύτταρα στο εργαστήριο» αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Gracjan Michlewski.

Τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα των ερευνητών έρχονται να συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα για τα οφέλη του ελαιόλαδου στην εγκεφαλική λειτουργία. Μελέτη του 2015 στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο βοηθά να διατηρηθεί η νοητική οξύτητα και η μνήμη ακόμη και μετά την ηλικία των 70 ετών.

ip[
Exit mobile version