Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και το ελαιόλαδο θωρακίζουν τον οργανισμό με καροτίνες (β-καροτίνη, λυκοπένιο), φλαβονοειδή (κουερσιτίνη και λουτεϊνη) που προστατεύουν από τον διαβήτη και βιταμίνες που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης του κορεσμένου λίπους που συναντάται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα και θεωρείται πλέον ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκαταλέγεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα της νηστείας.