Θηλυκή ορμόνη αντιμάχεται τη γρίπη

ΥΓΕΙΑ 🕔17/09/2016 - 17:07 | Author: Newsroom Ipaidia

Η θηλυκή ορμόνη προγεστερόνη προστατεύει από τις επιπλοκές της γρίπης και συντελεί στη γρήγορη ανάκαμψη των κυττάρων μετά από μια λοίμωξη.

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο από επιστήμονες στις ΗΠΑ, μετά από μελέτες σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σάμπρα Κλάιν του Τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogen.

Οι επιστήμονες χορήγησαν προγεστερόνη σε θηλυκά ποντίκια, ενώ σε μια άλλη ομάδα τρωκτικών δεν χορήγησαν την ορμόνη. Στη συνέχεια και οι δύο ομάδες πειραματόζωων εκτέθηκαν στον ιό Α της γρίπης. Όλα τα ποντίκια αρρώστησαν, αλλά σε όσα είχαν πάρει την προγεστερόνη, η γρίπη είχε ελαφρύτερη μορφή.

Τα ζώα με την ορμόνη εμφάνισαν μικρότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία στους πνεύμονες, ενώ η υγεία τους αποκαταστάθηκε πιο γρήγορα. Επίσης η προγεστερόνη τα προστάτευσε από τις χειρότερες επιπλοκές της γρίπης.

Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι οι ορμόνες της αναπαραγωγής έχουν μια ευρύτερη δράση και στο μέλλον πιθανώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως αντιγριπική θεραπεία στις γυναίκες.

Η προγεστερόνη, που παράγεται από τις ωοθήκες στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, αξιοποιείται επίσης στις περισσότερες ορμονικές μορφές αντισύλληψης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 100 εκατομμύρια νέες γυναίκες σε όλο τον κόσμο παίρνουν αντισυλληπτικά με βάση την προγεστερόνη.

Όταν τα θηλυκά ποντίκια (και πιθανώς οι γυναίκες) αρρωσταίνουν με γρίπη, τα φυσικά επίπεδα προγεστερόνης στον οργανισμό τους πέφτουν. Όμως τα ορμονικά αντισυλληπτικά συνεχίζουν να παρέχουν μια αυξημένη ποσότητα της εν λόγω ορμόνης.

Από την άλλη, οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους άνδρες να εμφανίσουν επιπλοκές από τη γρίπη. Το επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθεί κατά πόσο, εκτός από τα πειραματόζωα, είναι δυνατό η προγεστερόνη να προστατεύσει και τις γυναίκες από τη γρίπη, καθώς επίσης ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν τα ορμονικά αντισυλληπτικά σε αυτό.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: