Τα πράσινα λαχανικά ασπίδα προστασίας έναντι του γλαυκώματος

ΥΓΕΙΑ 🕔15/01/2016 - 16:56 | Author: Newsroom Ipaidia

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να γίνουν η καλύτερη ασπίδας προστασίας των ματιών σας έναντι του γλαυκώματος, μιας πάθησης που προοδευτικά προκαλεί απώλεια της όρασης.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Ophthalmology, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Νοσοκομείο «Brigham and Women's», Τζαε Κανγκ, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών μειώνει κατά 20% ή και περισσότερο τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 64.000 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses' Health Study, από το 1984 έως το 2012, και περισσότερους από 41.000 συμμετέχοντες από τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study, από το 1986 έως το 2014. όλοι ήταν άνω των 40 ετών, κανείς δεν είχε γλαύκωμα στην αρχή της μελέτης και ελέγχονταν ανά διετία για τυχόν οφθαλμικά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια των 25 ετών που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, 1.500 συμμετέχοντες εκδήλωσαν γλαύκωμα. Οι ερευνητές συσχέτισαν την πάθηση με την κατανάλωση των λαχανικών σ’ αυτά τα άτομα.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Όσοι έτρωγαν πολλά, υπολογίστηκε ότι κατανάλωναν από 1,5 μερίδες ημερησίως. Ενώ όσοι έτρωγαν ελάχιστα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κατανάλωναν περίπου μια μερίδα ανά τρεις ημέρες.

Αναλύοντας τη θετική επίδραση της συγκεκριμένης οικογένειας λαχανικών στην όραση, οι ερευνητές εξηγούν ότι «στην περίπτωση του γλαυκώματος είναι γνωστό ότι υπάρχει εξασθενημένη αιματική ροή προς το οπτικό νεύρο. Ένας σημαντικός παράγοντας που ρυθμίζει τη ροή του αίματος στα μάτια είναι το νιτρικό οξείδιο. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία είναι πρόδρομοι του νιτρικού οξειδίου. Όταν λοιπόν τρώμε πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουμε μεγαλύτερα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στον οργανισμό μας».

Loading...


  • europalso

    ideascentral