Ελλείψεις σε γνωστά φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, καρδιολογικά και δεκάδες άλλα. Αν και το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, όμως έρευνες διαπίστωσαν πως η διάρκεια της έλλειψης για ορισμένα σπάει ρεκόρ στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι σε έλλειψη πάνω από 200 κωδικοί βασικών σκευασμάτων. Απόρροια των ελλείψεων είναι η αναβολή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ακόμη και χειρουργείων, αφού οι επίσημοι φορείς προσπαθούν να ανταποκριθούν στα δυσοίωνα δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται σε έλλειψη τα εξής φάρμακα:

Νευρολογικά: αντιεπηιληπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά
Αντιδιαβητικά: ινσουλίνες, Tsesiba, Ozempic, Trulicity, Victoza
Ογκολογικά: Abraxane, Methotrexate, Aracytin, Kevzara, Fasturtec
Για αυτοάνοσα: Roactemra, Nulojix
Για ενδοκρινοπαθείς: Thyrohormone, Menopur, Natpar
Για καρδιοπαθείς: Actilyce, Metalyce
Για λοιμώξεις: Amoxyl, Augmentin, Zinadol

Οι αιτίες για το φαινόμενο αυτό απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε αλλά και την εξαγωγή πρώτων υλών για την κάλυψη αναγκών από Ινδία και Κίνα. Όμως το πρόβλημα με τις ελλείψεις έχει μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Έλληνας φαρμακοποιός αναζητά φάρμακα πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα

Όποιες και αν είναι όμως οι αιτίες ελάχιστα αφορούν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αγωγή και κινδυνεύει η ζωή τους ή τους φαρμακοποιούς που αμφότεροι περνούν ατελείωτες ώρες αναζητώντας φάρμακα υπό εξαφάνιση.

Ταυτόχρονα τα αντανακλαστικά της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι… τραγικά.

Η ευρωπαϊκή μελέτη (MIIR/EDJNet/EU Health Union) δείχνει πως για το διάστημα 2018 – 2023 η Ελλάδα έρχεται πρώτη στον μέσο χρόνο αναμονής φαρμάκων σε έλλειψη (130 ημέρες). Ακολουθεί η Γερμανία με μέσο όρο 120 ημέρες, έπεται το Βέλγιο με 103 μέρες.