Ροδόχρους πιτυρίαση: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι ένα συχνό δερματικό νόσημα που προσβάλλει κυρίως όσους είναι από 10-35 ετών και ειδικά τις γυναίκες.

Εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, δεν είναι μεταδοτική και οφείλεται στον ιό HSV7.

Συμπτώματα

– Τα άτομα που προσβάλλονται από ροδόχρου πιτυρίαση εκδηλώνουν εξανθηματική πλάκα στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα, περιφέρεια ελαφρά ανασηκωμένη, η οποία καλύπτεται από λέπια και σπάνια από φυσαλίδες. Το κέντρο της είναι ρυτιδωμένο και ανοιχτόχρωμο, σχεδόν προς το φυσιολογικό χρώμα δέρματος του ατόμου.

– Σε λίγες περιπτώσεις (2%) μπορεί η πλάκα να μην υπάρχει ή αντιθέτως να είναι 2-3 οι μητρικές πλάκες και όχι μια όπως συμβαίνει συνήθως.

– Η πρώτη εκδήλωση της νόσου μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά κυρίως στις περιοχές που καλύπτονται από πουκάμισα, ελαφρές μπλούζες και κοντά παντελόνια. Συχνότερα προσβάλλονται ο λαιμός, ο θώρακας, η κοιλιά, η ράχη και οι μηροί.

– Η πορεία που ακολουθεί η νόσος είναι κατά 80% κοινή σε όλους τους ασθενείς.

– Μετά την εμφάνισή της η πλάκα φτάνει στο μέγιστο μέγεθος της, που είναι τα 2-6 εκατοστά σε διάστημα λίγων ημερών.

– Σε χρονικό διάστημα 10-15 ημερών από την εμφάνιση της πρώτης πλάκας, εμφανίζεται και το υπόλοιπο εξάνθημα το οποίο συνήθως είναι συμμετρικό.

– Το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί μετά από 6 εβδομάδες περίπου, αφήνοντας ίσως μερική υπερχρωμία ή υποχρωμία στην περιοχή, η οποία υποχωρεί τελικά και αυτή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Περίπτωση επανεμφάνισης του εξανθήματος υπάρχει σε ποσοστό 2% μετά από μερικούς μήνες ή και χρόνια.

Αντιμετώπιση

– Στις περιπτώσεις όπου δεν συνυπάρχει κνησμός με το εξάνθημα και αυτό υποχωρεί μόνο του, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.

– Αν το άτομο παρουσιάσει φαγούρα στην περιοχή, πρέπει να αποφεύγει τα ζεστά μπάνια και τη χρήση μη ειδικών σαπουνιών, καθώς και το τρίψιμο με σφουγγάρι ή σκληρό ύφασμα.

– Συνιστώνται χλιαρά μπάνια, ενυδατικά γαλακτώματα κ.ά.

– Η έντονη σωματική άσκηση εάν επιδεινώνει το εξάνθημα θα πρέπει να αποφεύγεται.

– Μερικές φορές χρειάζεται η χορήγηση κορτικοστεροειδών και είναι μια αποτελεσματική θεραπεία, ικανή να σταματήσει την φυσική πορεία της νόσου.

ip[
Exit mobile version