Πώς συνδέονται τα επίπεδα βιταμίνης D με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας μελέτης, τα επίπεδα βιταμίνης D θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου, αφού φαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται καθώς μειώνεται η συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαφωνία μεταξύ των ερευνητών σχετικά με τα επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Το 2010, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής πρότεινε τα 20 ng/ml ως στόχο για τη διατήρηση της οστικής υγείας. Από τότε, διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν ισχυριστεί πως ο στόχος θα πρέπει να είναι τα 50 ng/ml.

Στην παρούσα μελέτη, φάνηκε πως οι γυναίκες με επίπεδα βιταμίνης D που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα 40 ng/ml, είχαν 67% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συγκριτικά με εκείνες των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν 20 ng/ml ή χαμηλότερα. Οι ερευνητές, δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η συστηνόμενη πρόσληψη βιταμίνης D ή εάν αυτή θα πρέπει να προέρχεται από αυξημένη ηλιακή έκθεση, τροποποίηση της διαιτητικής πρόσληψης ή λήψη συμπληρωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν πως για την αποτελεσματική διαχείριση των συνεχώς αυξανόμενων ποσοστών εμφάνισης καρκίνου, απαιτείται πρωτίστως πρωτογενής πρόληψη της νόσου, και όπως δείχνουν τα ευρήματα της μελέτης, η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D θα μπορούσε ίσως να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

ip[
Exit mobile version