Σημαντικές επιπτώσεις της σωματικής τιμωρίας στην υγεία και τη συμπεριφορά των . Δείτε αναλυτικά τι λένε οι τελευταίες μελέτες.

Η χρήση σωματικής τιμωρίας ως μέσο διαπαιδαγώγησης στα παιδιά συνδέεται με σοβαρά προβλήματα στη συμπεριφορά και την υγεία τους, όπως επίσης και με μειωμένη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour». Επιπλέον, παρατηρούνται αρνητικές επιδράσεις και στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

Για τη μελέτη αυτή συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 195 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 2002 έως το 2024 σε συνολικά 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παρόμοιες τάσεις είχαν ήδη καταγραφεί και σε προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν χώρες υψηλότερου εισοδήματος.

Οι ειδικοί εξέτασαν 19 διαφορετικές παραμέτρους, εστιάζοντας τόσο στις σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, όσο και στη σωματική και ψυχική ευημερία των ανηλίκων. Ανάμεσα στα σημεία που μελετήθηκαν περιλαμβάνονται η εκδήλωση ή αποδοχή βίαιης συμπεριφοράς, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι γνωστικές ικανότητες, οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, ο ύπνος, οι κινητικές ικανότητες και η εμπλοκή σε παιδική εργασία.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

Η ανάλυση έδειξε ότι η σωματική τιμωρία έχει άμεση συσχέτιση με αρνητικές εκβάσεις στους 16 από τους 19 εξεταζόμενους τομείς. Ανάμεσα στα προβλήματα που διαπιστώθηκαν περιλαμβάνονται η επιδείνωση των σχέσεων με τους γονείς, η αυξημένη θυματοποίηση ή άσκηση βίας, η αποδοχή της βίας ως μέσου επίλυσης διαφορών, διαταραχές στη σωματική και ψυχική υγεία, αύξηση της χρήσης ουσιών, χαμηλές σχολικές επιδόσεις, εξασθένηση των γλωσσικών δεξιοτήτων, δυσκολίες στην εκτελεστική λειτουργία, γενικά προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες, κατάθλιψη, απομόνωση, επιθετικότητα, καθυστερήσεις στην πρώιμη παιδική ανάπτυξη και υποβάθμιση της ποιότητας ύπνου.

Αντίθετα, οι επιστήμονες δεν εντόπισαν συσχετίσεις μεταξύ σωματικής τιμωρίας και γνωστικών δεξιοτήτων, κινητικών ικανοτήτων ή αυξημένης πιθανότητας παιδικής εργασίας. Επιπλέον, δεν καταγράφηκαν πουθενά θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της σωματικής τιμωρίας.

Το θέμα της κατάργησης της σωματικής τιμωρίας απασχολεί διεθνώς την κοινότητα εδώ και χρόνια. Ήδη από το 2006, ο τότε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν πλήρως αυτή την πρακτική. Μέχρι σήμερα, 65 χώρες – κυρίως υψηλού εισοδήματος – έχουν προχωρήσει στην πλήρη ή μερική απαγόρευσή της.

Δείτε