Πειραματική θεραπεία από Έλληνες για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση

Την ανάπτυξη μιας καινοτόμου κατηγορίας φαρμάκων, συγκεκριμένα των αναστολέων του ενζύμου αυτοταξίνη, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης (IPF), ανακοίνωσε ομάδα Ελλήνων ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Κόκοτο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ερευνητές του ΕΚΠΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιατρικής χημείας «Journal of Medicinal Chemistry», παρουσίασαν έναν αναστολέα, που έδωσε πολύ εθναρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα με πνευμονική ίνωση, αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή και επαναφέροντας σε φυσιολογικά επίπεδα διάφορους δείκτες, όπως τη συγκέντρωση του κολλαγόνου στον πνεύμονα.

Τα ένζυμα που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων και οι υποδοχείς που αλληλεπιδρούν με τα βιοδραστικά λιπίδια, αποτελούν ένα τομέα που έχει ελάχιστα διερευνηθεί μέχρι σήμερα για την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων. Τα λιπίδια αυτά αποτελούν ελκυστικούς στόχους για το σχεδιασμό και τη σύνθεση καινοτόμων μικρών μορίων που εμφανίζουν νέους μηχανισμούς φαρμακολογικής δράσης.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα έχουν κατοχυρωθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήδη διερευνώνται οι δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής τους. Η αξία της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, που το 2016 ανήλθε σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023.

Οι καινοτόμοι αναστολείς της αυτοταξίνης ανοίγουν νέους δρόμους για τη ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Στην έρευνα συμμετείχαν, επίσης, οι ερευνητές Αικατερίνη Νικολάου, Ιωάννα Νίνου, Μαρούλα Κόκοτου, Ελεάνα Καφέ, Ανδρέας Αφαντίτης και Βασίλης Αϊδίνης.

ip[
Exit mobile version