Αναλογιζόμενος τα γεγονότα του περασμένου φθινοπώρου, ο Ross Buggins αδυνατεί να πιστέψει τι του συνέβη. Τέσσερις μήνες αφότου εκδήλωσε αϋπνίες, άρχισε να παθαίνει κρίσεις πανικού και να κατακλύζεται από αυτοκτονικές σκέψεις. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί έγκλειστος σε ψυχιατρική πτέρυγα για δύο μήνες.
Όμως ο 30χρονος Βρετανός δεν ήταν ψυχικά ασθενής.
Ο Buggins είχε μια μορφή εγκεφαλίτιδας (φλεγμονή στον εγκέφαλο), αποτέλεσμα της συστηματικής επίθεσης του ίδιου του ανοσοποιητικού του συστήματος σε μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου του. Η διαδικασία αυτή επηρέασε δραματικά τη λειτουργικότητά του.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι μια λοίμωξη από ιό ενεργοποίησε πιθανώς το ανοσοποιητικό του και προκάλεσε αυτήν την υπερδιέγερση.
Η ορθή διάγνωση προέκυψε τελικά το Νοέμβριο, αφού βέβαια ο Buggins είχε νοσηλευτεί στην ψυχιατρική πτέρυγα και παρά το γεγονός ότι είχε εκδηλώσει κλασικά συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, όπως η απώλεια μνήμης.

Αρκετοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι η εγκεφαλίτιδα, αλλά και άλλες συνήθειες νευρολογικές διαταραχές όπως η άνοια και η ημικρανία, διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως ψυχικές ασθένειες επειδή τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τις καταθλιπτικές τάσεις και το έντονο άγχος.

Το ίδιο ισχύει και για το παροδικό ισχαιµικό επεισόδιο (transient ischaemic attack – TIA), ευρύτερα γνωστό ως μίνι εγκεφαλικό, το οποίο οδηγεί σε αλλαγές στη συμπεριφορά του ατόμου, κάνοντας για παράδειγμα τον ασθενή πιο παρορμητικό ή πιο συναισθηματικό, αναλόγως ποια περιοχή του εγκεφάλου πλήττεται.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Neurology κατέδειξε ότι οι καταθλιπτικές τάσεις, το άγχος και η ευερεθιστότητα μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια του Αλτσχάιμερ, πριν να εκδηλωθεί μάλιστα η απώλεια μνήμης. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι και το Πάρκινσον μπορεί να εκδηλωθεί με τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τις κρίσεις άγχους και τις ψυχωσικές τάσεις.