Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και καρκίνο

Οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον μια χούφτα ξηρών καρπών κάθε μέρα (γύρω στα 20 γραμμάρια), έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια καθημερινή χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφιανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, του καρκίνου κατά 15% και του πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και του διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Όπως είπε ο ‘Αουνε, «βρήκαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος, για μια μάλιστα τόσο μικρή ποσότητα τροφής».

Τα οφέλη -που οφείλονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά- αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια, επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.

ip[
Exit mobile version