Μη συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά: Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία

Η χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντιβιοτικά χωρίς συνταγογράφηση αποτελούν ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αποκαλύπτει έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily.

Τα μη συνταγογραφημένα αντιβιοτικά αποκτώνται με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να κρατάει κανείς παλιές συνταγές για μακροπρόθεσμη χρήση, να παίρνει συνταγές φίλων και συγγενών, ή να τις εξασφαλίζει με άλλους «υπόγειους» τρόπους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» έδειξαν πως το ποσοστό χρήσης μη συνταγογραφημένων αντιβιοτικών ποικίλλει από 1% σε ανθρώπους που επισκέπτονται κλινικές έως 66% σε Λατίνους μετανάστες εργάτες. Η αποθήκευση αντιβιοτικών για μελλοντική χρήση κυμαίνεται από 14% έως 48% και το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων σε μία μελέτης δήλωσε πρόθεση να χρησιμοποιήσει μη συνταγογραφημένα αντιβιοτικά.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση είναι ποικίλοι. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται η έλλειψη υγειονομικής ασφάλισης, το κόστος της επίσκεψης σε γιατρό, ντροπή για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, η μη παροχή άδειας από την εργασία κ.α.

ip[
Exit mobile version