Το 1994 με την ανακάλυψη της Λεπτίνης η επιστήμη της διατροφολογίας γύρισε σελίδα σχετικά με την κατανόηση της καύσης του λίπους.

Ο Τζέφρυ Φρίντμαν μελετώντας παχύσαρκα ποντίκια ανακάλυψε την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τις καύσεις του λίπους στο σώμα μας.

Είναι κατανοητό από όλους μας αλλά και επιστημονικό γεγονός ότι:

Η Υγεία και το Βάρος μας καθορίζονται από την αναλογία καύσεων μεταξύ λίπους και ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

• Πως μπορεί κάποιος να «μάθει» το σώμα του να καίει λίπος;
• Πως μπορεί κάποιος να αλλάξει το βασικό καύσιμο από ζάχαρη σε λίπος;

Η Λεπτίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος του σώματος μας και διαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους, δηλαδή αν οι ποσότητες λίπους θα αποθηκευθούν ή θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και τη σεξουαλική μας συμπεριφορά.

Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύαμε, δεν είναι ο εγκέφαλος που ρυθμίζει τις δύο αυτές λειτουργίες αλλά η συγκεκριμένη ορμόνη που του δίνει την αντίστοιχη εντολή.

Σε αθλήτριες που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους συχνά διακόπτεται η περίοδος τους όπως και η ικανότητα τεκνοποίησης.

Το παράδοξο της Λεπτίνης

Στα άτομα που έχουν κανονικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 18-25) οι τιμές της λεπτίνης κυμαίνονται μεταξύ 4-9 ngr/ml.
Θα αναμέναμε η τιμή της λεπτίνης να είναι μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αντίθετα όμως οι τιμές τις λεπτίνης σε αυτά τα άτομα είναι αυξημένες.

Το μήνυμα που στέλνει η λεπτίνη στο εγκέφαλο είναι ότι οι αποθήκες του λίπους είναι γεμάτες, έχουμε αποθέματα ενέργειας και δεν χρειαζόμαστε άλλη τροφή, ενώ παράλληλα αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία και προωθεί τις αναπαραγωγικές διαδικασίες.

Όταν όμως συνεχίζουμε να τρώμε πέρα από αυτό το σημείο αυξάνεται μεν η παραγωγή λεπτίνης ο εγκέφαλος όμως παύει σιγά-σιγά να ανταποκρίνεται σε αυτό ερέθισμα. Το αίσθημα του κορεσμού χάνεται και το βάρος μας αρχίζει να αυξάνεται χωρίς τίποτα πια να μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

Αναπτύχθηκε αντίσταση στη λεπτίνη. Ο εγκέφαλος δεν ακούει πια τις εντολές της λεπτίνης. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο που υπάρχει μια έντονη οσμή, μετά από λίγο παύει να μας ενοχλεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Σήμερα με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα της λεπτίνης στο αίμα μας.

Με τη σωστή αξιολόγιση αυτής της μέτρησης μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας να καίει λίπος και όχι ζάχαρη έτσι ώστε να μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης.

Με εξετάσεις μεταβολομικής, διατροφή, συμπλήρωση των ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά δύναται να ρυθμιστεί η αντίσταση στη λεπτίνη και να διαχειριστεί το θέμα της φυσιολογικής λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος, του βάρους και της διατροφής μόνιμα και με φυσικό τρόπο.

Μπορούμε να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας και να κάνουμε αυτό που πάντα θέλαμε χωρίς στερήσεις, μέσα από φυσικές διαδικασίες που βοηθούν το σώμα μας να ανακτήσει την φυσιολογική λειτουργία.