Η ήπια συστηματική σωματική δραστηριότητα προστατεύει από ιογενείς λοιμώξεις, τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Αθλητιατρικής και τέως διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αστέριος Δεληγιάννης

H ήπια συστηματική σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τις λοιμώξεις, ανάμεσα στις οποίες και οι ιογενείς, ενώ αντιθέτως η έντονη εξαντλητική άσκηση μειώνει την άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων, επισημαίνει, επικαλούμενος αποτελέσματα μελετών, ο ομότιμος καθηγητής Αθλητιατρικής και τέως διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αστέριος Δεληγιάννης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δεληγιάννης αναφέρει ότι η ήπια άσκηση μπορεί να προστατεύσει και από τον Covid-19, που περιλαμβάνεται στις ιογενείς λοιμώξεις. Παράλληλα, όμως, σημειώνει ότι οι ασθενείς που έχουν μια ήπια εμπύρετη λοίμωξη ή που περνούν Covid-19 με ήπια συμπτώματα καλό είναι να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα.

Σε όσους μένουν σπίτι, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του Covid-19, ο κ. Δεληγιάννης συνιστά την κατ’ οίκον άσκηση είτε με όργανα, όπως στατικό ποδήλατο,τάπητα, βάρη, ιμάντες -εφόσον τα διαθέτουν- ή χρησιμοποιώντας κάτι άλλο που υπάρχει στο σπίτι, όπως π.χ. μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσει αντί για βάρη. Παράλληλα, προτείνει τον χορό ως μια πιο ευχάριστη μορφή άσκησης, η οποία ανεβάζει το ηθικό, που αυτές τις ημέρες είναι πεσμένο λόγω του εγκλεισμού.

«Μένοντας σπίτι, ο χώρος που έχουμε για άσκηση είναι περιορισμένος. Όσοι έχουν στατικό ποδήλατο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης στο σπίτι. Μπορούν να ασκούνται και με μία καλή επιβάρυνση να φτάνουν τους 130-140 σφυγμούς το λεπτό. Επίσης, πολύ καλή άσκηση μπορεί να γίνει με stepper. Για όσους δεν τα διαθέτουν αυτά, μία καλή άσκηση θα ήταν να βάζουν μουσική και να χορεύουν. Αυτό είναι κάτι που ανεβάζει και το πεσμένο μας ηθικό και είναι μια πολύ καλή άσκηση. Το βάδισμα μέσα στο σπίτι, όσο και να το θέλει κανείς, είναι περιορισμένο. Αν ο άνθρωπος μπορεί να βγαίνει και να περπατάει με άδεια μετακίνησης ή να κάνει ποδήλατο είναι καλό, αλλά και πάλι το περπάτημα θα πρέπει να έχει έναν ρυθμό για να είναι αποτελεσματικό. Μπορεί όμως να ανεβοκατεβαίνει τα σκαλοπάτια, που επίσης είναι μια καλή μορφή άσκησης. Επομένως θα έλεγα να προτιμήσουμε την ήπια αερόβια άσκηση με το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο, εφόσον είναι δυνατό, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, τον χορό, το στατικό ποδήλατο, το stepper ή τον τάπητα», σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης.

Παράλληλα, τονίζει ότι εάν καθόμαστε πολλές ώρες κινδυνεύουμε όλοι, αλλά ιδίως τα άτομα άνω των 50 ετών, από μυικές ατροφίες. Για την αποφυγή της μυικής ατροφίας συνιστά ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης που μπορεί κανείς να τις κάνει στο σπίτι του. Τέτοιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν με βαράκια ή με την επιστράτευση της φαντασίας και τη χρήση άλλων αντικειμένων, που μπορούν να υποκαταστήσουν τα βάρη, όπως μπουκάλια με νερό. Επίσης, αναφέρει ότι δένοντας ιμάντες στο χερούλι της πόρτας ή σε ένα κάγκελο, μπορούμε να ασκούμαστε με αντιστάσεις. Εκτός, όμως, από τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης, είναι απαραίτητες και οι ασκήσεις ευλυγισίας.

«Η πολλή απομόνωση και το καθισιό δημιουργούν προβλήματα στην ευλυγισία των αρθρώσεων, ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως, μία άσκηση που έχει αερόβιο χαρακτήρα, γύρω στο 60%-70%, με κάποιες μυικές διατάσεις, η άσκηση μυικής ενδυνάμωσης με κάποια βάρη και οι ασκήσεις ευλυγισίας με υπερεκτάσεις των αρθρώσεων και με διατάσεις είναι πολύ καλή άσκηση», προσθέτει ο κ. Δεληγιάννης.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ