Κορονοϊός: Επικίνδυνο το αυξημένο «ζάχαρο» και για τους μη διαβητικούς

: Οι πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου εάν έχουν αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα. Και αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Από τους ασθενείς αυτούς, ο ένας στους πέντε (οι 2.289) κατέληξαν στη διάρκεια της νοσηλείας τους. Σε σύγκριση με όσους είχαν σάκχαρο κάτω από τα όρια του διαβήτη (κάτω από 140 mg/dl), όσοι είχαν πολύ υψηλό σσάκχαρο (πάνω από 180 mg/dl) διέτρεχαν:

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο γνωστή αιτία αύξησης του σακχάρου. Ωστόσο υπάρχει και η μη διαβητική υπεργλυκαιμία (υπεργλυκαιμία λέγεται επιστημονικά το αυξημένο σάκχαρο). Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτυχθεί είναι:

Ενισχύουν επίσης την άποψη ότι κατά την εισαγωγή ενός ασθενούς στο νοσοκομείο πρέπει να ελέγχεται το σάκχαρό του. Εάν βρεθεί αυξημένο, «είναι απαραίτητο να αρχίζει αμέσως θεραπεία για τη ρύθμισή του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Francisco Javier Carrasco-Sánchez, παθολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Juan Ramon Jimenez στην πόλη Ουέλβα της Ισπανίας.

«Η υπεργλυκαιμία κατά την εισαγωγή δεν πρέπει να παραβλέπεται. Είναι αναγκαίο να ανιχνεύεται και να αντιμετωπίζεται. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η έκβαση των ασθενών με Covid-19, ανεξαρτήτως εάν είναι διαβητικοί ή όχι», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί το αυξημένο σάκχαρο αίματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς που νοσεί ο κορωνοϊός. Ενδέχεται, όμως, η υπεργλυκαιμία να συντελεί στη φλεγμονή που προκαλεί η νόσος Covid-19. Ή μπορεί να επηρεάζει άμεσα τους μηχανισμούς με τους οποίους αναπτύσσονται οι θανατηφόρες επιπλοκές της.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ip[
Exit mobile version