Ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη φτιάξει ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού αλλά χρειάζονται χρόνο για να το δοκιμάσουν, σύμφωνα με τον ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες, καθηγητή Yuen Kwok-yung.

Επιστήμονες στην Κίνα και τις ΗΠΑ κάνουν, επίσης, ξεχωριστές προσπάθειες για να ετοιμάσουν ένα εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό, ο οποίος έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Ο Yuen αποκάλυψε ότι η ομάδα του εργάστηκε για το εμβόλιο και ότι ήταν αυτοί που απομόνωσαν τον ιό στο πρώτο κρούσμα που μπήκε στο Χονγκ Κονγκ.

«Έχουμε ήδη παράξει το εμβόλιο αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να δοκιμαστεί σε ζώα» δήλωσε ο καθηγητής, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για το πότε θα είναι έτοιμο για χρήση από τους ασθενείς. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν μήνες για να δοκιμαστεί σε ζώα και τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο, προτού δοθεί το «πράσινο φως» για τους πολίτες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ βασίστηκαν σε ένα εμβόλιο για τη γρίπη, που είχαν φτιάξει προηγουμένως οι ίδιοι. Το τροποποίησαν και χρησιμοποίησαν μέρος του αντιγόνου του κοροναϊού, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να αποτρέψει τόσο την γρίπη όσο και τον νέο κοροναϊό, ο οποίος προκαλεί πνευμονία.

Το εμβόλιο, αν δοκιμαστεί επιτυχώς, μπορεί να είναι η απάντηση στην ασθένεια που έχει μολύνει περισσότερους από 4.600 ανθρώπους παγκοσμίως και ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 100 στην ηπειρωτική Κίνα, κυρίως στο Γουχάν.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ένας Κινέζος ειδικός δήλωσε ότι έχει φτιάξει εμβόλιο για τον κοροναϊό και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα. Ο Yuen, όμως, έχει αμφιβολίες. Όπως τόνισε, αυτό που ετοιμάζεται στην Κίνα είναι πιθανό να είναι εμβόλιο με αδρανοποιημένο τον ιό, το οποίο αποτελείται από έναν ιό που καλλιεργείται και η μολυσματικότητά του καταστρέφεται από χημικές ουσίες ή ακτινοβολία. Για να ελεγχθεί το εμβόλιο θα πρέπει να εγχυθεί σε ζώο για να διαπιστωθεί αν το ανοσοποιητικό του αντιδρά καλά. Το εμβολιασμένο ζώο θα εκτεθεί στη συνέχεια στον ιό για να φανεί αν είναι προστατευμένο.