Κινδυνεύουν περισσότερο με άνοια όσοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα

ipaidia thumbnail

Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας

Οι άνθρωποι με χρόνια περιοδοντίτιδα έχουν κατά 6% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοια πρόβλημα στα δόντια τους, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Η χρόνια ουλίτιδα που παραμελείται, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, με συνέπεια η λοίμωξη να προκαλέσει απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες και, μεταξύ άλλων, όπως δείχνει η νέα μελέτη, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σχέση περιοδοντίτιδας-άνοιας άσχετα με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν κατά πόσο η πρόληψη και η θεραπεία της χρόνιας περιοδοντίτιδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια.

ip[
Exit mobile version