Μπορεί η χρήση των αντιβιοτικών να κρίνεται πολλές φορές αναγκαία, αλλά αρκετές φορές γίνεται επιπόλαια χρήση.

Επίσης, αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν για την εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος μετά από συχνή και παρατεταμένη χρήση. Μάθε ποιες εναλλακτικές λύσεις μπορεί να σου προσφέρει η φύση, η οποία έχει προνοήσει για την επίλυση αρκετών προβλημάτων.

Η ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών από τους ανθρώπους, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία σκοτώνονται τα πιο αδύναμα βακτήρια, ενώ τα ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα, επιβιώνουν και ευημερούν, αποδεικνύοντας ότι και τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά δεν μπορούν να τα εξαλείψουν. «Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι χειρότερη σήμερα από ποτέ άλλοτε και δεν επιβραδύνεται» υποστηρίζει ο Stuart B. Levy, MD, πρόεδρος της Συμμαχίας για τη συνετή χρήση των αντιβιοτικών στο Πανεπιστήμιο Tufts της Ιατρικής Σχολής της Βοστώνης. Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά κατά των ιογενών ασθενειών, όπως τα κρυολογήματα και η γρίπη και τη λήψη τους για αυτές τις λοιμώξεις συμβάλλει στο πρόβλημα.
Πώς μπορείς λοιπόν, να επιλύσεις το πρόβλημα «φυσικά»;

Ξηρός λαιμός
Κάνε γαργάρες με αιθέριο έλαιο νεράντζι και αλμυρό νερό. «Και τα δύο έχουν αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη ιδιότητα», εξηγεί η Donielle Wilson, ND, πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών Naturopathic της Νέας Υόρκης. Στην πραγματικότητα, το περιοδικό Phytomedicine, ανέφερε πρόσφατα ότι νεράντζι ήταν ένας από μόνο ένα από τα πέντε φυτά (σε μία μελέτη 172 φυτών) που ανέστειλε την ανάπτυξη των βακτηρίων. Διέλυσε 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο από νεράντζι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Κάνε γαργάρα δύο φορές την ημέρα (μην το καταπίνεις ποτέ). Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις βάμμα ή κάψουλα Echinacea ή Goldenseal. «Και τα δύο βότανα προετοιμάζουν πλήρως τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια λοίμωξη του λαιμού» επισημαίνει η Wilson. «Η Echinacea ενισχύει την ανοσία, ενώ το goldenseal περιέχει βερβερίνη, μία αντιβακτηριακή ένωση» προσθέτει.Τέλος ένα αντιφλεγμονώδες τσάι, όπως ρίζα από γλυκόριζα, θα σε βοηθήσει, καθώς είναι καταπραϋντικό και μειώνει τη φλεγμονή, η οποία καθιστά ευκολότερο για τα βακτήρια να μολύνουν τους ιστούς» συμπληρώνει.

Ιγμορίτιδα
Διάλεξε μία φόρμουλα πέντε βοτάνων. Το μείγμα των ριζών γεντιανής, μαύρου τσαγιού, νυχτολούλουδου, λάπαθου και ιεροβότανου είναι «η καλύτερη στον κόσμο, κλινικά ελεγμένη φυτική φόρμουλα για την ιγμορίτιδα» υποστηρίζει ο Mark Blumenthal, διευθυντής του Αμερικανικού Συμβουλίου Βοτάνων. «Έχει αποδειχτεί ως ένα αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό μείγμα» συνεχίζει. Ιδανική είναι επίσης και η βήτα-καροτίνη. «Αυτή η ένωση είναι ένας πρόδρομος της βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην επούλωση των βλεννογόνων που έχουν μολυνθεί στην περίπτωση της ιγμορίτιδας» εξηγεί η Jennifer Crain, M.S.O.M., L.Ac, πιστοποιημένη βοτανολόγος στο Τέξας.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
Δοκίμασε βάμμα από φύλλο τσουκνίδας, αφού σύμφωνα με την Crain «η τσουκνίδα είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για ουρολοιμώξεις. Τα φύλλα της δρουν σαν διουρητικό, έτσι ώστε βοηθάει να ξεπλυθούν τα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη και να μην κρατηθούν στα νεφρά». Επιπλέον η κατανάλωση χυμού κράνμπερι ή μπλούμπερι, χωρίς ζάχαρη θα σε βοηθήσει χάρη στις ανθοκυανιδίνες που περιέχουν και βοηθάνε στην πρόληψη του βακτηρίου Ε. coli, το οποίο ευθύνεται για τις περισσότερες ουρολοιμώξεις.

Ωτίτιδα
Χρησιμοποίησε σταγόνες σκόρδου ή φλόμου. Το σκόρδο είναι αντιβακτηριακό, ενώ ο φλόμος αντιφλεγμονώδες. Μάσησε τσίχλα ξυλιτόλης. «Αυτό το σάκχαρο έχει αντιβακτηριακές προδιαγραφές έναντι των παθογόνων που προκαλούν λοιμώξεις στο αυτί», λέει ο Earl Mindell, R.Ph., Ph.D., συγγραφέας του 2009’s Prescription Alternatives.

Βρογχίτιδα
Τα δισκία θυμαριού, τα οποία λαμβάνονται από το στόμα, ταξιδεύουν στους αεραγωγούς, όπου η ένωση θυμόλης απολυμαίνει την περιοχή από τα βακτήρια. Πιες μαύρο τσάι, αφού σύμφωνα με τον Paul Kalnins, ND, L.Ac., επίκουρο καθηγητή στο NCNM, το μαύρο τσάι καταπολεμάει τους ιούς και έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων.