Η ουσία που υπάρχει στα τσιγάρα και συνδέεται με κίνδυνο θανάτου από γρίπη και πνευμονία

Τα υψηλά επίπεδα καδμίου, μίας χημικής ουσίας που -μεταξύ άλλων- υπάρχει στα τσιγάρα και στα λαχανικά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου των ασθενών με γρίπη ή πνευμονία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κάδμιο ίσως να επιδεινώσει τα συμπτώματα και της .

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν στον οργανισμό τους τα μεγαλύτερα επίπεδα καδμίου (είτε από φυσικές πηγές είτε λόγω ρύπανσης), ήσαν κατά μέσο όρο κατά 15% πιθανότερο να πεθάνουν από γρίπη ή πνευμονία, σε σχέση με όσους είχαν τα μικρότερα επίπεδα της ίδιας ουσίας στο σώμα τους. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για τους μη καπνιστές (αυξημένος κατά 27%).

«Οι συσχετίσεις που βρήκαμε πρέπει να επαληθευτούν και σε άλλες ομάδες πληθυσμού και επίσης να μελετηθούν σε συνάρτηση με την πιθανή επίπτωση του καδμίου στη θνητότητα και στη θνησιμότητα της Covid-19. Δυστυχώς, το ανθρώπινο σώμα δυσκολεύεται περισσότερο να αποβάλει το κάδμιο από ό,τι άλλα τοξικά μέταλλα. Η παρουσία του σε πολλές θρεπτικές τροφές σημαίνει ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος με κάδμιο, κάτι που συμβάλλει στην αύξηση της παρουσίας του σε αέρα, έδαφος και νερό», επεσήμανε ο καθηγητής Χάουαρντ Χου του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια και κάλεσε τους επιδημιολόγους να λάβουν υπόψη τους και αυτόν τον παράγοντα, όσον αφορά τις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19.

Το κάδμιο υπάρχει στα δημητριακά, στο ρύζι, στο ήπαρ και τα νεφρά των ζώων, στη σόγια, σε ορισμένα λαχανικά κ.ά.

ip[
Exit mobile version