Σύμφωνα με νέα μελέτη, η μακροχρόνια έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο που συνδέονται με την διανοητική εξασθένηση λόγω ηλικίας και άλλες νευρολογικές παθήσεις.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μόνο καλό δεν κάνει, όμως η πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει… πόσο κακό κάνει. Μετά από μελέτες που συνέδεαν τους ρύπους με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών, στρες, ακόμη και τάσης για αυτοκτονία, ερευνητές εντόπισαν τώρα εγκεφαλικές βλάβες που συνήθως συμβαίνουν λόγω ηλικίας είτε εξαιτίας κάποιας πάθησης. Μαγνητικές τομογραφίες 943 υγιών ενηλίκων χωρίς ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων και άνοιας που ζούσαν σε περιοχές με επίπεδα ρύπανσης χαμηλά εν σχέσει με άλλες περιοχές των ΗΠΑ, έδειξαν μείωση εγκεφαλικού όγκου συγκρίσιμη με περίπου ένα έτος γήρανσης του εγκεφάλου καθώς και αλλαγές στην δομή του εγκεφάλου –δείκτες που σχετίζονται αμφότεροι με ατροφία του εγκεφάλου λόγω ηλικίας.

Ο κύριος «ένοχος» είναι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια καπνού και αιθάλης (αιθαλομίχλη) με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (ΡΜ 2.5) και λιγότερο, τα οποία μπορούν να περάσουν από την αναπνευστική οδό εισχωρώντας στους πνεύμονες, προκαλώντας περαιτέρω σοβαρά προβλήματα υγείας. Μια αύξηση 2 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα των σωματιδίων αυτών είχε ως αποτέλεσμα μείωση 0,32% του συνολικού όγκου του εγκεφάλου και 46 % αυξημένο κίνδυνο κρυπτογενών εγκεφαλικών εμφράκτων, μια μορφή «σιωπηλού» εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα κρυπτογενή εγκεφαλικά έμφρακτα κανονικά συμβαίνουν σε περιοχές βαθιά στον εγκέφαλο, συνδέονται με φτωχότερη διανοητική λειτουργία, άνοια και άλλα νευρολογικά προβλήματα. Όπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση Stroke ερευνητές από την Ερευνητική Μονάδα Καρδιοαγγειακής Επιδημιολογίας στο Beth Israel Deaconess Medical Center της Βοστώνης και την Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, οι κίνδυνοι της μακροχρόνιας έκθεσης στα μικροσκοπικά σωματίδια ρύπων δεν απειλούν μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους σχετικά υγιείς.