Επιδεινώνουν οι καιρικές συνθήκες τον φυσικό πόνο; Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες στη σύγχρονη ιατρική, με πολλούς επιστήμονες να ισχυρίζονται πως οι πόνοι στις αρθρώσεις, ίσως και να προνοούν μια επερχόμενη καταιγίδα.
Ο Ιπποκράτης, το 400 π.Χ., είχε παρατηρήσει ότι ορισμένες ασθένειες ήταν εποχιακές. Ο όρος της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής για τον ρευματισμό (fengshi bing) μεταφράζεται σε «άνεμος- υγρή ασθένεια».

Οι σύγχρονοι όμως μελετητές έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σε μελέτες που διεξήγαγαν προκειμένου να ταιριάξουν τις καιρικές συνθήκες με αναφορές για συμπτώματα πόνου – με αποτέλεσμα ορισμένοι να απορρίπτουν τη σχέση ως άκρως υποκειμενική ή με τον ισχυρισμό πως όλα βρίσκονται στο μυαλό του ασθενή.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει όλους τους μηχανισμούς που συνδέουν τις καιρικές συνθήκες με τον σωματικό πόνο, αλλά μία από τις επικρατέστερες θεωρίες, υποστηρίζει πως η πτώση της βαρομετρικής πίεσης που συχνά προηγείται μιας καταιγίδας, αλλάζει την πίεση στο εσωτερικό των αρθρώσεων.

«Σκεφτείτε ένα μπαλόνι που έχει τόση ατμοσφαιρική πίεση στο εξωτερικό πιέζοντας προς τα μέσα, όση και από μέσα πιέζοντας προς τα έξω» δήλωσε ο Ρόμπερτ Τζέιμσον, καθηγητής αναισθησίας και ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Καθώς η εξωτερική πίεση πέφτει, το μπαλόνι, στην προκειμένη περίπτωση η άρθρωση, πιέζει τα γειτονικά νεύρα και τους ιστούς. «Αυτή είναι πιθανότατα η επίδραση που νιώθουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα αν τα νεύρα είναι ερεθισμένα εξ αρχής», σύμφωνα με τον δρ. Τζέιμσον.

Το γεγονός είναι πάντως πως δεν νιώθουν πόνο σε κάθε αλλαγή του καιρού, όλοι οι άνθρωποι με αρθρίτιδα, σύμφωνα με τους ρευματολόγους. «Είναι πιο συνηθισμένο σε ανθρώπους που έχουν μια μη φυσιολογική συγκέντρωση υγρών μέσα ή γύρω από μία άρθρωση, που συμβαίνει συχνά με μια φλεγμονή.

Πολλοί ασθενείς ορκίζονται ότι ορισμένες καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν τον πόνο τους. Κατά συνέπεια, παρατηρείται μια αύξηση των επισκέψεων σαε ρευματολόγους, νευρολόγους, ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές, όταν η θερμοκρασία πέφτει ή εν αναμονή μιας καταιγίδας.

Η Ε.Μ.Υ. της Αμερικής έχει πίνακες στην ιστοσελίδα της που υπολογίζει την πιθανότητα πόνου σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση τη βαρομετρική πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον άνεμο.

Πτώση της θερμοκρασίας – Αύξηση των εγκεφαλικών

Ο κρύος καιρός φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με μία έρευνα. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνει κατά 7% για κάθε 10 βαθμούς Κελσίου που πέφτει η θερμοκρασία, σύμφωνα με μια μελέτη σε περισσότερους από 16.000 ασθενείς στο Βέλγιο, που παρουσιάστηκε στο European Society of Cardiology τον περασμένο μήνα.

Τέλος, τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο και σκλήρυνση των αρθρώσεων. Σε άτομα με χρόνια φλεγμονή από αρθρίτιδα, ή από τραυματισμούς στο παρελθόν, ακόμη και μικροί ερεθισμοί εξαιτίας των καιρικών μεταβολών μπορούν να επιδεινώσουν τα αισθητήρια νευρικά κύτταρα, γνωστά ως αλγοϋποδοχείς, που διαβιβάζουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο.