Η καθιέρωση της 5ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής Χεριών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2008 αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η καθαριότητα των χεριών στην αποτροπή λοιμώξεων. Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή υπενθυμίζει τη σημασία αυτής της απλής αλλά καθοριστικής κίνησης για την προστασία της υγείας.

Στη φετινή καμπάνια, ο ΠΟΥ προβάλλει το σύνθημα «It might be gloves. It is always hand hygiene», δίνοντας έμφαση στην υγιεινή των χεριών ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται γάντια. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενισχύει το μήνυμα αυτό, διαθέτοντας ειδικό ενημερωτικό υλικό και τονίζοντας πως η επιμελής υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει μέχρι και στο μισό τις νοσοκομειακές λοιμώξεις που σχετίζονται με την παροχή φροντίδας.

Η χρήση ιατρικών γαντιών αποτελεί βασικό μέτρο στην υγειονομική φροντίδα, καθώς πρόκειται για προϊόντα μίας χρήσης ειδικά σχεδιασμένα για ιατρικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, παρά την προστασία που προσφέρουν στους επαγγελματίες υγείας, δεν αποκλείουν τη μετάδοση μικροβίων, καθώς μπορεί να μολυνθούν όπως και τα γυμνά χέρια. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, μετά από κάθε χρήση γαντιών είναι απαραίτητη η εφαρμογή υγιεινής χεριών βάσει του πλαισίου των «5 Στιγμών για την Υγιεινή Χεριών».

Η ανάγκη για σωστή υγιεινή των χεριών διατηρείται αμετάβλητη, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται γάντια ή όχι, καθώς παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά μέτρα προστασίας για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας. Ο στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι, μέχρι το 2026, η καθιέρωση της συστηματικής παρακολούθησης της τήρησης της υγιεινής των χεριών και η παροχή ανατροφοδότησης στους επαγγελματίες ως βασικού δείκτη ποιότητας στα νοσοκομεία – κάτι που σήμερα εφαρμόζεται ήδη από το 68% των χωρών.

Παράλληλα, η αλόγιστη χρήση γαντιών αυξάνει σημαντικά τα απόβλητα στον τομέα της υγείας, χωρίς να εγγυάται μείωση της διασποράς μικροβίων. Η σωστή διαχείριση των γαντιών και η τήρηση της υγιεινής χεριών μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων. Ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο παράγει κατά μέσο όρο 1.634 τόνους απορριμμάτων υγειονομικής φροντίδας κάθε χρόνο, με τον όγκο αυτό να αυξάνεται κατά 2-3% ετησίως, ιδιαίτερα μετά την πανδημία COVID-19. Οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα συγκαταλέγονται σε εκείνες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αποβλήτων.