H πρώτη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

ipaidia thumbnail

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, έδωσε έγκριση για την κυκλοφορία στην αγορά της πρώτης ιατρικής συσκευής, η οποία χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύσει αυτόματα τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια πάθηση που αποτελεί κύρια αιτία απώλειας όρασης στους πάσχοντες από διαβήτη.

Η συσκευή με την ονομασία IDx-DR παράγεται από την εταιρεία EDx LLC με έδρα την Αϊόβα. Είναι η πρώτη φορά που η FDA εγκρίνει μια συσκευή, η οποία καθιστά περιττή την παρουσία ενός γιατρού για να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα της εξέτασης των ματιών. Αυτό θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η IDx-DR και από άλλους γιατρούς, πέρα από τους οφθαλμίατρους, όπως οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί.

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής αναλύει τις εικόνες του ματιού και κάνει διάγνωση αν ο ασθενής δεν έχει κάτι περισσότερο από ελαφριά αμφιβληστροειδοπάθεια, οπότε πρέπει απλώς να επανεξετασθεί σε ένα χρόνο, ή αν έχει κάποια σοβαρότερη πάθηση, οπότε πρέπει άμεσα να παραπεμφθεί για θεραπεία.

ip[
Exit mobile version