Γιατί το ρύζι πρέπει να μαγειρεύεται στην καφετιέρα φίλτρου

ipaidia thumbnail
Το ρύζι συχνά περιέχει υψηλά επίπεδα αρσενικού, επειδή η καλλιέργειά του συνήθως γίνεται σε πεδιάδες που πλημμυρίζουν κατ’ επανάληψη.
Για να μειωθεί αυτή η δυνητικά καρκινογόνα τοξική ουσία, Ιρλανδοί επιστήμονες συμβουλεύουν όσους τρώνε πολύ ρύζι, να το μαγειρεύουν όχι σε κατσαρόλα αλλά σε καφετιέρα με φίλτρο, ώστε να κατακρατείται το μεγαλύτερο μέρος του αρσενικού.

Όμως, το μαγείρεμα σε καφετιέρα με φίλτρο, αφού προηγηθεί καλό πλύσιμο με νερό, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματα, απομακρύνει το 50% έως 85% του αρσενικού. Το τελευταίο υπάρχει σε φυσική μορφή στη γη και, λόγω των πλημμυρών, απελευθερώνεται από τα ορυκτά του εδάφους και τελικά απορροφάται από το φυτό του ρυζιού.

Το ρύζι περιέχει συνήθως δεκαπλάσια ποσότητα αρσενικού σε σχέση με άλλες τροφές. Ο κίνδυνος του αρσενικού είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, που τρώνε πολύ ρύζι, καθώς ο οργανισμός τους βρίσκεται ακόμη στην ανάπτυξη.

Πάντως οι Ιρλανδοί ερευνητές παραδέχθηκαν πως είναι μάλλον απίθανο να καταφύγουν πολλοί καταναλωτές στην καφετιέρα τους για να φτιάχνουν το ρύζι τους.

ip[
Exit mobile version