Έρευνα: Για ποιούς είναι μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας

Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη (καροτενοειδές), ζεαξανθίνη (φλαβονοειδές) και βήτα-κρυπτοξανθίνη, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια μετά από χρόνια ή δεκαετίες, σε σχέση με τους ανθρώπους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των εν λόγω αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό τους. Οι πρώτες δύο ουσίες υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς κ.ά.), ενώ η τρίτη σε φρούτα (πορτοκάλια, παπάγια κ.ά.).

«Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη. Περαιτέρω μελέτες, πάντως, χρειάζονται για να ελέγξουν ότι όντως αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την άνοια», δήλωσε η Μπεϊντούν.

ip[
Exit mobile version