Έρευνα: Αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής του μωρού μετά τα 30

Όσο πιο μεγάλης ηλικίας είναι μια έγκυος γυναίκα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής του μωρού, επιβεβαιώνει μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο μικρότερος κίνδυνος αποβολής (9,5%) είναι στην ηλικία των 27 ετών.

Ο κίνδυνος αποβολής είναι ελαφρώς αυξημένος στις πολύ νέες εγκύους κάτω των 20 ετών (16%), μειώνεται (στο 10%, δηλαδή πιθανότητα μία στις δέκα) στις γυναίκες ηλικίας 25 έως 29 ετών και αυξάνεται γρήγορα μετά τα 30, φθάνοντας το 53% (πιθανότητα τουλάχιστον μία στις δύο) για όσες μείνουν έγκυες σε ηλικία άνω των 45 ετών.

Εκτός από την ηλικία, ο κίνδυνος αποβολής εμφανίζει την τάση επανάληψης στην ίδια γυναίκα, ενώ αυξάνεται μετά από ορισμένες επιπλοκές της προηγούμενης κύησης. Μετά από μια αποβολή, ο κίνδυνος άλλης μίας αποβολής για την ίδια γυναίκα αυξάνεται κατά 54%, μετά από δύο αποβολές η πιθανότητα νέας αποβολής διπλασιάζεται, ενώ μετά από τρεις διαδοχικές αποβολές ο κίνδυνος μιας τέταρτης είναι τετραπλάσιος.

Σε περίπτωση επιπλοκών στην προηγούμενη εγκυμοσύνη, που οδήγησαν σε θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό, καισαρική ή διαβήτη κύησης, αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής στην επόμενη εγκυμοσύνη. Εξάλλου γυναίκες που οι ίδιες είχαν γεννηθεί λιποβαρείς και πρόωρα, κινδυνεύουν επίσης περισσότερο -για άγνωστο λόγο- να αποβάλουν.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι, αν και υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, η αποβολή γενικά είναι σχετικά συχνή έκβαση μιας κύησης και συμβαίνει στο 12% έως 15% των περιπτώσεων έως την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μολονότι η αιτία των περισσότερων αποβολών παραμένει άγνωστη, εκτιμάται ότι αυτές οφείλονται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, ορμονικών, ανοσολογικών, περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων. Η ηλικία της μητέρας θεωρείται ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου.

ip[
Exit mobile version