Επικίνδυνες για την καρδιά οι πολλές πρωτεΐνες

Μία νέα μελέτη Ισπανών επιστημόνων επισημαίνει ότι η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες όχι μόνο δεν μειώνει μακροπρόθεσμα το σωματικό βάρος, αλλά το αυξάνει κιόλας.

Πρωτεϊνικές δίαιτες
Δίαιτες όπως η Άτκινς που επικεντρώνονται στις πρωτεΐνες, μπορεί να είναι πολύ δημοφιλείς, ωστόσο τα επιστημονικά ευρήματα γι αυτές είναι αντικρουόμενα, ως προς τους κινδύνους.
Σε αυτού του τύπου τις δίαιτες συνιστάται δραστικός περιορισμός των υδατανθράκων, που κανονικά θα έπρεπε να αποτελούν τον κορμό της διατροφής μας.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο. Συγκεκριμένα, εκτός από το ψωμί και τα προϊόντα του, τα ζυμαρικά και το ρύζι, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα δημητριακά, τα φρούτα, οι πατάτες και η ζάχαρη.
Με αυτά ως δεδομένο, αν κάποιος περιορίσει την κατανάλωση των λιγότερο ωφέλιμων υδατανθράκων και τρώει τους πιο θρεπτικούς, μπορεί να αδυνατίσει, δίχως να τους αφαιρέσει από τη διατροφή του.

Γιατί οι πολλές πρωτεΐνες αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί. Ωστόσο, πιθανώς παίζει ρόλο το ότι οι πρωτεΐνες επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, που με τη σειρά του ρυθμίζει την όρεξη.
Επιπλέον, αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου και αλλάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα, που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

ip[
Exit mobile version