Δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να αντικαθιστά την αμνειοπαρακέντηση

ΥΓΕΙΑ 🕔31/01/2016 - 17:55 | Author: Newsroom Ipaidia

Δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να υποκαθιστά την αμνειοπαρακέντηση, δηλώνει κατηγορηματικά, η καθηγήτρια εμβρυολογίας- ιστολογίας του ΑΠΘ Κοκόνα Κουζή Κολλιάκου, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου.

Όπως αναφέρει η κ Κολλιάκου, «μπορεί η εξέταση αίματος να έχει ελαττώσει τον αριθμό των μητέρων που θα παραπεμφθούν για αμνειοπαρακέντηση κατά 87%, ωστόσο ανιχνεύει μόνο αριθμητικές βλάβες στα χρωμοσώματα, σε αντίθεση με την αμνειοπαρακέντηση που ανιχνεύει και τις ποιοτικές. (Οι αριθμητικές βλάβες οι λεγόμενες τρισωμίες, ή μονοσωμίες, δείχνουν πολύ σοβαρές παθολογικές βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού του εμβρύου).

Ο λόγος που η εξέταση αίματος, δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να υποκαταστήσει την αμνειοπαρακέντηση, όπως εξηγεί η κ. Κολλιάκου, είναι ότι ακόμη δεν έχει γίνει εφικτός ο διαχωρισμός του DNA του παιδιού, από αυτό της μητέρας. «Μόνον όταν γίνει αυτό, θα μπορούν οι ειδικοί να κάνουν μέσω του αίματος, όλες τις εξετάσεις που σήμερα διενεργούνται με την αμνειοπαρακέντηση».

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso