Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ήπατος λόγω πολλών κιλών

Ο καρκίνος του ήπατος είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω καρκίνου.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου του ήπατος αυξάνεται γρήγορα σε πολλές χώρες του κόσμου λόγω της ηπατίτιδας C, της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Μετα-ανάλυση 14 προγενέστερων μελετών με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εθελοντές έδειξε ότι τα πολλά περιττά κιλά, η μεγάλη περίμετρος μέσης και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του ήπατος.

Και η αύξηση περιμέτρου της μέσης

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι κάθε αύξηση της περιμέτρου της μέσης κατά 5 εκατοστά σχετίζεται με περίπου 8% αύξηση στον κίνδυνο ηπατικού καρκίνου.

Αντίστοιχα, κάθε αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά 5 kg/m2 σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου κατά 38% για τους άνδρες και κατά 25% για τις γυναίκες, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Cancer Research, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν στους ανθρώπους χωρίς ηπατίτιδα, η οποία από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.

Σημειώνουν επίσης ότι τα ευρήματά τους δεν φάνηκε να αλλάζουν από την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου όπως το φύλο, η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η φυλή.

Όπως έδειξε η μελέτη, η σχετική αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη ηπατικού καρκίνου με τον ΔΜΣ κυμαινόταν από 21% για τους υπέρβαρους έως και 142% για τους πολύ παχύσαρκους ανθρώπους, ενώ ο διαβήτης αύξανε τον κίνδυνο κατά 2,6 φορές.

«Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως σήμερα, τα κρούσματα καρκίνου του ήπατος έχουν τριπλασιασθεί στη Δύση» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Τ. Κάμπελ, επιδημιολόγος της ACS. «Η αύξηση αυτή συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας και τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος οφείλεται στην παχυσαρκία. Πρέπει πλέον να αποδεχτούμε το γεγονός ότι αυτά τα δύο νοσήματα (σ.σ. η παχυσαρκία είναι νόσημα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) σχετίζονται ισχυρά με τον καρκίνο του ήπατος» πρόσθεσε.

ip[
Exit mobile version