Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία, καθώς πολλοί ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν υπέρογκες και αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές. Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), οι αυξήσεις κυμαίνονται από 12% έως 15%, επηρεάζοντας κυρίως τα παλαιά ισόβια ή μακροχρόνια συμβόλαια. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε κύμα ακυρώσεων ασφαλιστικών συμβολαίων, με τουλάχιστον 70.000 ασφαλισμένους να διακόπτουν τα ιδιωτικά νοσοκομειακά συμβόλαια τα τελευταία χρόνια λόγω των αυξήσεων.
Δείτε εδώ Ριζικές αλλαγές για τα επιδόματα: Το Εθνικό Μητρώο φέρνει αυξήσεις
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αποκάλυψε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες επιδιώκουν να καταργήσουν τα παλιά ισόβια συμβόλαια μέσω αυξήσεων που μπορεί να φτάσουν και το 120% τα τελευταία 7-8 χρόνια. Για παράδειγμα, ένα συμβόλαιο που κόστιζε 1.000 ευρώ φτάνει τώρα τις 3.500 ευρώ, οδηγώντας πολλούς ασφαλισμένους σε ακύρωση. Όπως τόνισε, οι ασφαλιστικές εταιρείες προωθούν τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα με δυνατότητα αλλαγής των όρων κάθε χρόνο, καθώς τα παλαιότερα συμβόλαια είχαν πιο ισχυρούς όρους προστασίας.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει την έλλειψη διαφάνειας στον υπολογισμό των αυξήσεων, καθώς βασίζονται σε δείκτες που καταρτίζονται από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με στοιχεία που παρέχουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ζητά την αντικατάσταση αυτών των δεικτών με πιο αντικειμενικούς, όπως εκείνοι της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), και την ενίσχυση των ελέγχων στις ασφαλιστικές εταιρείες για την προστασία των ασφαλισμένων.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε επίσης στις υπέρογκες χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις ακριβότερες χώρες όσον αφορά τα νοσήλια. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει τιμοκατάλογος και ανέφερε χαρακτηριστικά πως μια επέμβαση που κοστίζει 1.000 ευρώ σε ιδιώτη, αν γίνει μέσω ασφαλιστικής εταιρείας, μπορεί να φτάσει τα 3.500 ευρώ. Σημείωσε ότι η απουσία σαφούς τιμοκαταλόγου δημιουργεί ασάφεια και αβεβαιότητα για τους ασφαλισμένους, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στις χρεώσεις.
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες στην ασφαλιστική αγορά, όπως η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στις ασφαλιστικές εταιρείες, και ζήτησε άμεση κυβερνητική παρέμβαση. Υπογράμμισε την ανάγκη για κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου για ασφαλισμένους άνω των 60 ετών, ενώ τόνισε πως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα επιβαρυνθεί περισσότερο, καθώς πολλοί θα στραφούν στη δημόσια υγεία.
Επιπλέον, ανέδειξε τη σημασία της θέσπισης νομοθετικών ρυθμίσεων για την προστασία των παλαιών συμβολαίων, ώστε να αποτραπεί η κατάργησή τους μέσω των αυξήσεων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ελέγχους στις πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και για την εφαρμογή κανόνων που θα περιορίσουν την εκμετάλλευση των ασφαλισμένων. Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση των ασφαλίστρων με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από την άνοδο του πληθωρισμού, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Δείτε εδώ ΟΠΕΚΑ Επίδομα παιδιού: Πληρωμές για την πρώτη «αυξημένη» δόση 2025
Όπως τόνισε, «είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλάβει ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις, αυτό μπορεί να εντείνει το κλίμα καχυποψίας των ασφαλισμένων, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών από την ιδιωτική στη δημόσια υγεία, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο το ήδη καταπονημένο ΕΣΥ». Επεσήμανε, τέλος, ότι η επίλυση αυτών των ζητημάτων είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την προστασία των ασφαλισμένων, αλλά και για τη συνολική σταθερότητα και ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.