Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα στη Λέσβο

Άγνωστη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η γαλοπούλα για τη Λέσβο. Το νησί όπου τα Χριστούγεννα κυριαρχεί το χοιρινό μαγειρεμένο με σέλινο και πλούσιο αυγολέμονο! Σε κάποια χωριά κυρίως της κεντρικής Λέσβου το χοιρινό μαγειρεύεται με μαρούλια (φρικασέ) ενώ στα «προσφυγοχώρια», χωριά των Μικρασιατών, κυριαρχεί η μικρασιατική παράδοση του χοιρινού μαγειρεμένου με ρεβίθια.

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Λέσβου από νωρίς το πρωί σερβίρονται λουκάνικα με ψητή παστή χοιρινή πανσέτα ενώ πριν από το κυρίως γεύμα βγαίνουν χοιρινές χοντρές καλοψημένες μπριζόλες. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ακόμα υπάρχουν «σογάνια» δηλαδή κρεμμυδοντολμάδες με ρύζι και χοιρινό κρέας, λαχανοντολμάδες και φυσικά γλυκά. «Μπακλαβού» δηλαδή μπακλαβάς με αμύγδαλα και πολλές στρώσεις, πολύ ψηλότερος δηλαδή από το γνωστό, Κουραμπιέδες με φρέσκο πρόβειο βούτυρο και φυσικά «φοινίκια». Τα γνωστά μελομακάρονα που στην καθ’ ημάς ανατολή (νησιώτικη και μικρασιατική) λέγονται έτσι αφού μοιάζουν με τα φοινίκια τους χουρμάδες δηλαδή που ήταν γνωστοί στην περιοχή προϊόν των φοινικιών (των χουρμαδιών).

ip[
Exit mobile version