: Μια από τις μεγαλύτερες δεσποτικές εορτές της Χριστιανοσύνης, αφιερωμένη στη «Γέννηση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού». Εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, ενώ οι Εκκλησίες που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο τιμούν τη γιορτή στις 6 Ιανουαρίου.

Η ονομασία «Χριστούγεννα» χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει όλη την περίοδο των εορτών, που διαρκεί από την παραμονή (24 Δεκεμβρίου) έως και την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (7 Ιανουαρίου).

Δείτε εδώ

Σύμφωνα με την γραπτή παράδοση, Ο Ιησούς γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από την Παρθένο Μαρία σε ένα σπήλαιο στη Βηθλεέμ, μεταξύ 7 και 4 π.Χ., κατά την περίοδο της βασιλείας του Ηρώδη του Μεγάλου στην Ιουδαία. Την εποχή εκείνη, αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο οποίος είχε διατάξει γενική απογραφή πληθυσμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Ιωσήφ και η Μαρία ταξίδεψαν από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ.

ΓΙΟΡΤΗ

Μετά τη γέννηση Του Ιησού, ένας άγγελος ανήγγειλε το χαρμόσυνο γεγονός στους ποιμένες, ενώ πλήθος αγγέλων έψαλλαν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Παράλληλα, ένα φωτεινό άστρο οδήγησε τους τρεις Μάγους, Μελχιόρ, Γκασπάρ και Βαλτάσαρ, στη Βηθλεέμ, όπου προσκύνησαν τον Θεάνθρωπο και του προσέφεραν χρυσό, λίβανο και σμύρνα.

Ποιοί γιορτάζουν

Στις 25 Δεκεμβρίου, το εορτολόγιο περιλαμβάνει τα ονόματα: Βηθλεέμ, Γκασπάρ, Εμμανουήλ, Μανώλης, Μάνος, Εμμανουέλλα, Χρήστος, Χρίστος, Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα.

Η καθιέρωση της εορτής

Η 25η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., αρχικά στη Δύση και αργότερα στην Ανατολή. Μέχρι τότε, η Γέννηση εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου, κατά την εορτή των Θεοφανείων. Ωστόσο, η Αρμενική Εκκλησία διατήρησε την παράδοση αυτή, την οποία ακολουθούν και σήμερα οι Εκκλησίες του παλαιού ημερολογίου. Τα Χριστούγεννα καθιερώθηκαν ως επίσημη αργία για πρώτη φορά με τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (529/534).

Επειδή στα Ευαγγέλια δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία για τη Γέννηση του Ιησού, η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου συνδέεται πιθανότατα με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου από τους ειδωλολάτρες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, καθώς και με τα γενέθλια του Μίθρα, του ανίκητου Ήλιου (Dies Natalis Solis Invicti), που καθιερώθηκαν επί Αυρηλιανού (275 μ.Χ.). Σημαντική επιρροή είχαν και τα Σατουρνάλια (17-23 Δεκεμβρίου), μια γιορτή ευφορίας και ανταλλαγής δώρων στην αρχαία Ρώμη.

Δείτ εδώ