Βρέθηκαν πιθανές ενδείξεις Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο δελφινιών

Αμερικανοί και άλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πλάκες β-αμυλοειδούς- της τοξικής πρωτεΐνης, που αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι στους ανθρώπους της νόσου Αλτσχάιμερ- στον εγκέφαλο δελφινιών που είχαν εξοκείλει σε ακτές της Φλόριντα και της Μασαχουσέτης.

Η ανάλυση του εγκεφαλικού ιστού των θαλάσσιων θηλαστικών αποκάλυψε επίσης την παρουσία της τοξίνης ΒΜΑΑ, που παράγεται από κυανοβακτήρια. Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες με πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η ΒΜΑΑ πυροδοτεί το σχηματισμό πλακών βήτα-αμυλοειδούς και νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο των ζώων. Είναι οι ίδιες ανωμαλίες που συναντώνται και στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

«Βρήκαμε πλάκες βήτα-αμυλοειδούς και κατεστραμμένους νευρώνες στους εγκεφαλικούς ιστούς των δελφινιών που είχαν πεθάνει στις παραλίες», δήλωσε ο Ντέιβις.

«Δεν μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι η χρόνια έκθεση σε κυανοβακτήρια είναι δυνατό όντως να πυροδοτήσει Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους, αλλά προσωπικά δεν θα ήθελα να το διακινδυνεύσω», πρόσθεσε ο ωκεανογράφος Λάρι Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

«Εωσότου περαιτέρω έρευνες ξεκαθαρίσουν το ζήτημα, οι άνθρωποι καλά θα έκαναν να αποφεύγουν την έκθεση σε κυανοβακτήρια», δήλωσε ο εθνοβοτανολόγος Πολ ‘Αλαν Κοξ του ερευνητικού κέντρου Brain Chemistry Labs.

ip[
Exit mobile version