Το 50% των κακοποιημένων γυναικών παραμένουν με τον θύτη λόγω ανεργίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/11/2018 - 16:33 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Σύμφωνα με τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών (Σ.Κ.Γ.) του Δήμου Καβάλας

Σε ποσοστό άνω του 50% (συγκεκριμένα 58%) οι άνεργες γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφο ή τον σύζυγό τους διστάζουν να τον εγκαταλείψουν, καθώς όπως δηλώνουν οι ίδιες νιώθουν ανασφαλείς και αδύναμες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τόνισαν μεταξύ άλλων τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών (Σ.Κ.Γ.) του Δήμου Καβάλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης τη Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε η κοινωνιολόγος του κέντρου, Σοφία Μπενάζη, η ενδοοικογενειακή βία είναι το σημαντικότερο θέμα για το οποίο οι γυναίκες απευθύνονται στο Σ.Κ.Γ., καθώς το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πως την έχουν υποστεί φτάνει το 90%. Ακολουθεί η σεξουαλική παρενόχληση σε ποσοστό 6% και ο βιασμός με ποσοστό 4%.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ψυχολόγος του κέντρου Μαρία Στεργίδου επισημαίνει ότι εκ των πραγμάτων τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας είναι στατιστικά υψηλότερα, ωστόσο οι γυναίκες μπορούν πιο εύκολα να μιλήσουν για την ενδοοικογενειακή βία, παρά για τη σεξουαλική παρενόχληση ή τον βιασμό, στα οποία εμπεριέχεται και το κοινωνικό στοιχείο. Επιπλέον, πρόκειται και για δυο μορφές βίας, που η κάθε γυναίκα τις διαχειρίζεται διαφορετικά ανάλογα την επαγγελματική και κοινωνική της θέση.

Τα βασικότερα αιτήματα των γυναικών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, σύμφωνα με την Μπενάζη, είναι η κοινωνική στήριξη, η οποία καταλαμβάνει ποσοστό 17%, η ψυχολογική στήριξη με ποσοστό 38%, η νομική- συμβουλευτική με 28% και η εργασιακή- συμβουλευτική με ποσοστό 17%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, περισσότερες από 550 γυναίκες υποστηρίχθηκαν και εξυπηρετήθηκαν στα πεντέμισι χρόνια λειτουργίας (Ιούνιος 2013 έως – Οκτώβριος 2018) του Σ.Κ.Γ., 350 εκ των οποίων είχαν δεχθεί οποιαδήποτε μορφής βίας και οι 190 ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso