Μήπως το βράδυ δεν μπορείτε να κοιμηθείτε από τους πόνους στις αρθρώσεις; Ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε τον πόνο να είναι αφόρητος; Δεν είστε οι μόνοι! Το 50-90% των ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις δεν κοιμούνται καλά.
Όμως, ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως κόπωση, διαταραχές της διάθεσης και προβλήματα διατροφής.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο πως να απαλλαγείτε από τους πόνους στις αρθρώσεις.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Αν υποφέρετε από χρόνιο πόνο στα ισχία, τα γόνατα ή τους ώμους υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τη δυσφορία και να μην επηρεάζει τη νυχτερινή σας ανάπαυση.
Ένας υγιής εγκέφαλος είναι ένας ξεκούραστος εγκέφαλος και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη διάθεσή σας και μια κακή διάθεση κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του πόνου. Και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.
Η εύρεση της σωστής θέσης μπορεί να είναι το πιο σημαντικό για την αποφυγή του πόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βρείτε ένα άνετο σημείο που να μην σας προκαλεί καμία ενόχληση ή δυσφορία, καθώς και ένας μικρός πόνος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
Κοιμηθείτε στο πλάι και αν πονάει ο ώμος σας αποφύγετε αυτή τη μεριά. Ορισμένοι μπορεί να βρουν ανακούφιση τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια. Προσπαθήστε να αποφύγετε να κοιμάστε ανάσκελα.
Το στρώμα που είναι κατάλληλο για εσάς είναι βασική προϋπόθεση. Για τον πόνο στην πλάτη, στο ισχίο και στο γόνατο συνιστάται ένα σκληρό στρώμα. Προσθέστε ένα μαξιλάρι στην κορυφή, αν χρειάζεται να βοηθήσετε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το βάρος σας και να κρατήσετε τις αρθρώσεις σας ευθυγραμμισμένες.
Πάρτε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη, αλλά ο πόνος συνεχίζει να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συζητήστε με το γιατρό σας την αλλαγή σε άλλο φάρμακο, όπως η ναπροξένη.
Κρατήστε ένα πρόγραμμα ύπνου και μην αποκλίνετε πολύ από αυτό. Προσπαθήστε να κοιμάστε 6-8 ώρες κάθε βράδυ και να ξαπλώνεται περίπου την ίδια ώρα. Απενεργοποιήσετε την τηλεόραση, κλείστε τα φώτα και κρατήστε το δωμάτιό σε ησυχία.
Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να σας φέρει υπνηλία, αλλά θα εμποδίσει τον ξεκούραστο ύπνο.
Μία τακτικά προγραμματισμένη άσκηση χαμηλής έντασης, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση, μποροεί να βοηθήσει τόσο με τον πόνο όσο και με τις διαταραχές του ύπνου.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός