Αν δεν έχετε γυαλιά ηλίου, αξίζει να κάνετε λίγη οικονομία παραπάνω και να πάρετε ένα καλό ζευγάρι, γιατί δεν είναι θέμα μόδας η χρήση τους, αλλά θέμα προστασίας των ματιών σας…

Το αν θα συνδυάσετε και το στυλ μαζί με την προστασία, είναι δικό σας θέμα, αρκεί να μην παρασυρθείτε και καταλήξετε με γυαλιά με κακής ποιότητας φακό, που αντί για καλό σας κάνουν περισσότερο κακό.

Επιλέξτε για την προστασία των ματιών σας, γυαλιά μονάχα από τα ειδικά μαγαζιά οπτικών και όχι φθηνές λύσεις, που θα σας κοστίσουν αργότερα πολύ πιο ακριβά. Μην ξεχνάτε πως ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, όχι μόνο θα σας κρατήσει πολλά χρόνια, αλλά θα είναι πάντα στη μόδα.

Αν θέλετε, ωστόσο, μια γενικότερη συμβουλή, μην επενδύετε σε γυαλιά ηλίου με έντονους χρωματικά σκελετούς που σύντομα θα βαρεθείτε και θα καταλήξετε πάλι στην δύσκολη και κοστοβόρα αναζήτηση. Μια κλασική επιλογή, ταιριάζει με τα περισσότερα στυλ και δεν θα σας προδώσει, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω θα διευκολυνθείτε στην επιλογή γυαλιών και θα περάσετε το καλοκαίρι χωρίς ρυτίδες γύρω από τα μάτια, στην προσπάθειά σας να προστατευτείτε από τον καυτό ήλιο.

1. Προστασία

Η εκτεταμμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στα μάτια όπως είναι ο καταρράκτης, τυχόν εγκαύματα και καρκίνος. Για να αποφύγετε, λοιπόν, αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, φροντίζετε τα γυαλιά ηλίου που αγοράζετε να αναγράφουν προστασία τουλάχιστον 99% από τις ακτίνες τύπου UVB και 95% αντίστοιχα από τις UVA.

Επιπλέον, μην αγοράζετε γυαλιά που πωλούνται σε μέρη που δεν εξειδικεύονται στους φακούς οράσεως και ηλίου και σε καμία περίπτωση μη φοράτε γυαλιά που δεν παρέχουν καμία πληροφορία για την προστασία που σας δίνουν απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

2. Αισθητική και στυλ

Δεδομένου ότι το θέμα της προστασίας το λύσαμε, ένας ακόμα βραχνάς στην αγορά των γυαλιών ηλίου είναι η επιλογή του σχεδίου και του στυλ που μας ταιριάζει περισσότερο. Η αγορά είναι τεράστια και τα γυαλιά ηλίου βγαίνουν σε πληθώρα σχεδίων και μεγεθών και συχνά καταλήγουμε σε πολύωρες επισκέψεις στο κατάστημα πριν καταλήξουμε στο ιδανικό στυλ.

Εν προκειμένω, ακολουθούν μερικά από τα δημοφιλέστερα στυλ, για να έχετε μια γενική εικόνα της αγοράς πριν πελαγώσετε από τις επιλογές:

Γυαλιά ηλίου καθρέπτες είναι τα γυαλιά που έχουν επίστρωση που τα κάνει να μοιάζουν με καθρέπτες και είναι ιδανικά για μεγάλα υψόμετρα, αφού περιορίζουν ακόμα περισσότερο -από τα κοινά γυαλιά ηλίου- την ποσότητα του φωτός που τα διαπερνάει.

Η δημοφιλία τους οφείλεται κυρίως στη διαδεδομένη χρήση τους από τα αμερικανικά (!) αστυνομικά όργανα και ενώ τον τελευταίο χρόνο απέκτησαν φανατικούς θαυμαστές.

Γυαλιά τύπου αεροπόρου (Aviators) είναι τα γυαλιά, με φακό σε σχήμα που θυμίζει δάκρυ και έχει συνδεθεί με τη χρήση του από άτομα της αμερικάνικης αεροπορίας, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Ταιριάζουν στα περισσότερα σχήματα προσώπου, αλλά περισσότερο στα οβάλ πρόσωπα.

Wayfarers είναι τα γυαλιά με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα τις δεκαετίες ’50 και ’60 και εκείνα που χαρακτηρίστηκαν καινοτόμα για τη πρώτη χρήση πλαστικού, και όχι συρμάτινου σκελετού. Θεωρούνται μαζί με τα aviators, το πιο πετυχημένο σχέδιο στην ιστορία των γυαλιών ηλίου, ενώ η μόδα των wayfarers αναβίωσε ξανά τα τελευταία χρόνια με νέα σχέδια και μεγέθη.

Teashades λέγονται τα γυαλιά ηλίου που φόραγε ο John Lennon και –ακόμα- φοράει ο Ozzy Osbourne. Δεδομένου του μεγέθους τους, δεν παρέχουν την καλύτερη δυνατή προστασία από τον ήλιο, αλλά έχουν συνδεθεί άμεσα με το κίνημα των χίπις.

Τα γυαλιά που αγκαλιάζουν το πρόσωπο και χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές και από όσους ασχολούνται με extreme sports.

Υπερμεγέθη (oversized), τέλος, είναι τα γυαλιά που έγιναν μόδα τη δεκαετία του ’70 και απογειώθηκαν όταν τα φόρεσε η Τζάκι Ωνάση.

Τέλος, όποιο σχέδιο και να επιλέξετε, μοδάτο ή όχι, φροντίστε να προσαρμόζουν καλά στο κεφάλι σας, να μην σας στενεύουν οι βραχίονες του σκελετού και να μην ακουμπάνε οι βλεφαρίδες σας στους φακούς.

3. Χρώμα φακών

Το χρώμα των φακών των γυαλιών ηλίου, δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τις τρέχουσες τάσεις της μόδας, αλλά από το πόσο σας ενδιαφέρει η αντίθεση και η διαφοροποιήση των χρωμάτων όταν τα φοράτε. Κάποιοι φακοί εστιάζουν στην αντίθεση των χρωμάτων παρά στη διαφοροποίησή τους, κάτι που ίσως είναι πρόβλημα, όταν κυρίως οδηγείτε και καλείστε να ξεχωρίζετε, χωρίς δυσκολία, το κόκκινο από το πράσινο.

Οι γκρι φακοί για παράδειγμα μειώνουν την ένταση του φωτός, που είναι και το ζητούμενο άλλωστε, χωρίς να αλοιώνουν τα χρώματα ή την αντίθεση των χρωμάτων.

Οι καφέ φακοί, ενισχύουν μερικώς την αντίθεση, μπλοκάροντας εν μέρει το μπλε φως να φτάσει σε εσάς, γι’ αυτό και είναι ιδανικοί για τα αθλήματα στο χιόνι.

Οι κίτρινοι φακοί ενισχύουν σημαντικά την αντίθεση των χρωμάτων καθώς μπλοκάρουν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το μπλε φως και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται περισσότερο από κυνηγούς και χειμερινούς σκίερς, αλλά δε συνίστανται σε καμία περίπτωση για την οδήγηση ή όποια άλλη δραστηριότητα απαιτεί τη διάκριση των χρωμάτων..

Οι κόκκινοι φακοί, είναι καλοί για τα χειμερινά σπορ, αλλα μονάχα για τις συννεφιασμένες μέρες.

Τέλος, όσοι παίζουν γκολφ προτιμούν τους φακούς στο χρώμα του χαλκού και όσοι παίζουν τένις που θέλουν να διακρίνουν το κίτρινο της μπάλας, επιλέγουν μπλε ή πράσινο φακό.

4. Υλικό κατασκευής φακού

Τα γυαλιά των οποίων οι φακοί έχουν κατασκευαστεί από πολυουρεθάνη είναι πολύ ανθεκτικά, ευλύγιστα, ελαφριά, παρέχουν καθαρότητα στην ορατότητα, αλλά είναι μάλλον ακριβά. Ο δε γυάλινος φακός είναι πιο βαρύς, ακριβός επίσης και επικίνδυνος αν- λόγω ατυχήματος- σπάσει όσο φοράτε τα γυαλιά.

Οι φακοί από πολυανθρακικό, δεν είναι τόσο ανθεκτικοί στις εκδορές, ούτε τόσο «καθαροί» στην ορατότητα αλλά σαφώς οικονομικότεροι. Οι ακρυλικοί φακοί, τέλος, είναι επίσης οικονομικοί, αλλα οι λιγότερο ανθεκτικοί από όλους.

clickatlife.gr