Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του καλοκαιριού είναι οι μυϊκές κράμπες…
Όλοι το καλοκαίρι ξεχυνόμαστε στις παράλιες οργανώνοντας διάφορα τουρνουά beach volley, ή τουρνουά ρακέτας διεγείροντας τον ψυχικό μας κόσμο και εκτονώνοντας τον.

Δεν υπολογίζουμε όμως την καταπόνηση στην οποία θέτουμε το σώμα μας και τον οργανισμό μας!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μυϊκές κράμπες!

Οι μυϊκές κράμπες σύμφωνα με το peoplegreece, είναι επίμονοι, επώδυνοι σπασμοί των μυών που συμβαίνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα. Εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, δεν επιτρέπουν στους μυς που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά.

Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα των μυϊκών κραμπών είναι τα ακόλουθα:
• Ξαφνικός, έντονος πόνος που εμφανίζεται απροειδοποίητα σε μυς, ιδιαίτερα στα κάτω μέλη
• Δημιουργία σκληρής μυϊκής μάζας στους μυς που παθαίνουν κράμπα, που είναι ψηλαφητή κάτω από το δέρμα. Η μάζα αυτή φεύγει όταν υποχωρεί η κράμπα.
Βασική αιτία για την εμφάνιση κράμπας θεωρείται η μεγάλη απώλεια άλατος που περιέχεται στον ιδρώτα (1-2 γραμμ. σε κάθε λίτρο). Ουσιαστικά όμως η αιτιολογία και τα παθολογικά αίτια είναι συγκεχυμένα. Από την πολύχρονη εμπειρία των αθλητών, των γιατρών και των προπονητών διαπιστώθηκε ότι:

Οι κυριότερες αιτίες των μυϊκών κραμπών είναι:
1. Αφυδάτωση
2. Υπερβολική χρήση των μυών
3. Τραυματισμοί και ένταση των μυών
4. Προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος: Η στένωση των αρτηριών όπως αυτή που συμβαίνει κατά την αρτηριοσκλήρυνση, είναι αιτία μυϊκών κραμπών κατά την άσκηση. Οι κράμπες φεύγουν λίγα λεπτά μετά το σταμάτημα της άσκησης
5. Προβλήματα των νεύρων: Εάν υπάρχει συμπίεση των νεύρων στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα στην οσφυϊκή μοίρα, τότε εκτός από τον πόνο που πιθανόν να υπάρχει στα κάτω μέλη, παρουσιάζονται και κράμπες. Στις περιπτώσεις αυτές ο πόνος χειροτερεύει όσο περισσότερο περπατάτε
6. Απώλεια καλίου: Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη νευρική και μυϊκή λειτουργία. Η απώλεια καλίου που παρατηρείται ιδιαίτερα λόγω της λήψης διουρητικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ψηλής πίεσης, μπορεί να προκαλεί μυϊκές κράμπες
7. Είναι συνήθης κατά τον ψυχρό καιρό ή μέσα στο νερό. Ξαφνικό ψύχος ή απότομη υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι εξίσου υπεύθυνα για την κράμπα
8. Οι συνθήκες μιας δίαιτας και η χειροτέρευση της τοπικής κυκλοφορίας, με στενά ρούχα ή με ελαστική επίδεση, ευνοούν την πρόκληση κράμπας.
9. Επίσης, συμβαίνει συχνά ύστερα από απότομες κινήσεις και παρατεταμένη προσπάθεια (δρόμοι μεγάλων αποστάσεων).

Κράμπες μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε κατά καιρούς. Όμως όταν οι μυϊκές κράμπες είναι συχνές και σοβαρές, τότε απαιτείται ιατρική συμβουλή.

Οι μύες που είναι συνήθως επιρρεπείς είναι:

Οι οπίσθιοι κνημιαίοι (γαστροκνήμιος- υποκνημίδιος).
Οι οπίσθιοι μηριαίοι (δικέφαλος – ημιτενοντώδης – ημιυμενώδης).
Οι καμπτήρες των δακτύλων του άκρου ποδιού και χεριού.
Οι ορθοί κοιλιακοί.
Οι μύες στην περιοχή του λαιμού (στερνοκλειδομαστοειδής).
Οι μύες στην περιοχή της πλάτης (τραπεζοειδήδρομβοειδής – ανελκυστήρας της ωμοπλάτης).
Γενικά οι μύες που σηκώνουν βάρη (ραχιαίοι).

Η αντιμετώπιση και πρόληψη των μυϊκών κραμπών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Ασκήσεις προθέρμανσης, τεντώματα και μασάζ πριν από τη σωματική άσκηση και συμμετοχή σε σπορ
2. Αποφυγή αφυδάτωσης. Η λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών ιδιαίτερα κατά τις ασκήσεις που γίνονται σε ψηλές θερμοκρασίες, συμβάλλουν στην πρόληψη των κραμπών
3. Στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται επαναλαμβανόμενες κράμπες κατά τον ύπνο, είναι πιθανόν ο γιατρός μετά την αξιολόγηση του ασθενούς να αποφασίσει ότι πρέπει να χορηγήσει μυοχαλαρωτικά όπως για παράδειγμα βενζοδιαζεπάμη (Valium) ή Μαγνήσιο (Mg2)
4. Σε περίπτωση που εκδηλώνεται μια κράμπα, οι μυς που έχουν προσβληθεί πρέπει να τεντώνονται και να γίνεται ένα ελαφρύ μασάζ για να βοηθηθούν οι μυς να χαλαρώσουν. Η τοποθέτηση πάγου βοηθά στο να χαλαρώσουν οι μυς υπό ένταση. Αργότερα μια ζεστή πετσέτα ή ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η λύση της κράμπας είναι απλή και μπορεί να δοθεί από τον ίδιο τον αθλητή – ασκούμενο. Εφαρμόζεται τοπική πίεση στον μυ που παρουσιάζει επώδυνη σύσπαση. Γίνεται διάταση του συσπασθέντος μυός. Παράλληλα με τη διάταση του μυός, πρέπει να γίνεται μασάζ στην περιοχή. Η τοποθέτηση πάγου βοηθά στο να χαλαρώσουν οι μύες υπό ένταση. Αργότερα μια ζεστή πετσέτα ή ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο.