Προσοχή: Τα μάτια σαν τα…μάτια σας!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/06/2014 - 00:23 | Author: Newsroom Ipaidia

τα μάτια σας δεκατέσσερα…
Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η παρατεταμένη έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ένωση American Optometric Association (AOA) όταν ανοιγοκλείνετε τα μάτια βοηθάτε την κυκλοφορία του υγρού σε αυτά. Όταν όμως συγκεντρώνεστε σε μια οθόνη, «ξεχνάτε» και δεν το κάνετε τόσο συχνά. Συνέπεια τα δάκρυα των ματιών να εξατμίζονται και η όραση να γίνεται θολή. Οι ειδικοί συνιστούν να κοιτάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτός οθόνης και σε μακρινή απόσταση.
Οι ειδικοί επιστήμονες της ΑΟΑ επισημαίνουν ότι όσοι φορούν φακούς επαφής θα πρέπει να γνωρίζουν, πως επιβάλλεται να χρησιμοποιούν καθαρό υγρό φακών καθημερινά και να μην ξεπλένουν ποτέ σε νερό τους φακούς. Αυτό που προτείνουν, ακόμα, οι περισσότεροι οφθαλμίατροι είναι ημερήσιοι φακοί και να μην κάνετε χρήση των φακών ποτέ όταν είστε στο μπάνιο, τη σάουνα ή την θάλασσα.
Παράλληλα πρέπει να αποφεύγετε να κοιμάστε με τους φακούς επαφής, ώστε τα μάτια σας να λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέλος, είστε πάντα προσεκτικοί στο πως αφαιρείτε τους φακούς από τα μάτια, καθώς τυχόν αμυχές στον κερατοειδή, θα αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής.

Το κάπνισμα ως γνωστόν βλάπτει όχι μόνο την υγεία αλλά και τα μάτια. Όσον αφορά στην οφθαλμολογική υγεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταράκτη και της νόσου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υποστηρίζουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Ένωσης American Optometric Association ενώ αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να τροφοδοτεί με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο τους ιστούς του ματιού και όχι μόνο.

Μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας σε τακτική βάση, ιδιαιτέρως αν πάσχετε από παθήσεις, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης που επηρεάζουν άμεσα την υγεία των ματιών.Μην αγνοείτε συμπτώματα όπως είναι η θολή όραση και τα κόκκινα μάτια, θεωρώντας πως είναι κάτι περαστικό.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο καθώς όσο πιο συντομότερα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα τόσο καλύτερα για τα μάτια σας.iatropedia

Loading...


  • europalso   ideascentral