της Έφης Καραγεώργου
Τα στατιστικά δείχνουν ότι πολλοί, θα «σηκώσουν» χρήματα από τα ΑΤΜ λίγο πριν τις εκλογές, για παν ενδεχόμενο, και πολλές από τις αναλήψεις θα γίνουν από «αφύλακτα»…
μηχανήματα, δηλαδή από ΑΤΜ που βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων, και είναι εύκολο να τα «μπλοκάρουν» οι σπείρες.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την περίοδο των διακοπών, καθώς αυξάνονται οι αναλήψεις από περιφερειακά ΑΤΜ, τα οποία βρίσκονται σε δρόμους, πλατείες, καταστήματα, ακόμη και σούπερ μάρκετ.

Αυτά ακριβώς τα ΑΤΜ είναι περισσότερο ευάλωτα, να τα στοχοποιήσουν οι σπείρες και να τα μπλοκάρουν, αφαιρώντας έτσι ποσά από τους καταναλωτές που θα θελήσουν να σηκώσουν χρήματα.

Παράλληλα μην ξεχνάτε πως χρόνο με το χρόνο τα ποσοστά ηλεκτρονικής απάτης, εμφανίζουν άνοδο και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 5εκατ ευρώ. Οι πολίτες στρέφονται για τις τραπεζικές συναλλαγές τους στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα και το ίδιο πράττουν και οι σπείρες που καραδοκούν, εφαρμόζοντας νέα πιο έξυπνα «κόλπα» ξαφρίσματος.

Πρόσφατα μία σπείρα –που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ- παγίδευε με ειδικές μεταλλικές τάπες τη σχισμή εξόδου των χρημάτων από τα ΑΤΜ. Και όταν οι πελάτες πληκτρολογούσαν το ποσό που ήθελαν να σηκώσουν, η συναλλαγή γινόταν κανονικά, ο λογαριασμός τους χρεωνόταν, άκουγαν την καταμέτρηση των χαρτονομισμάτων, μόνο που δεν τα έπαιρναν ποτέ στα χέρια τους.

Τα χρήματα έμεναν μέσα στη μεταλλική τάπα και όταν ο πελάτης απομακρυνόταν από το ΑΤΜ, οι επιτήδειοι αφαιρούσαν τη μεταλλική τάπα και αποσπούσαν το ποσό της ανάληψης.

Το άλλο διαδεδομένο κόλπο, είναι η τοποθέτηση ειδικής συσκευής στην σχισμή υποδοχής της κάρτας στο ΑΤΜ µε την οποία «διαβάζουν» τη µαγνητική της επιφάνεια. Παράλληλα, µε µικροκάµερα ή τοποθετώντας λεπτές μεμβράνες πάνω στο πληκτρολόγιο του ΑΤΜ, υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) και στη συνέχεια να φτιάξουν µια πανοµοιότυπη κάρτα, πραγµατοποιώντας παράνοµες αναλήψεις µετρητών.

Πώς θα προστατευθείτε

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, αν ο πελάτης είναι προσεκτικός, ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο απάτης. Οι τράπεζες έχουν «στήσει» ειδικούς μηχανισμούς παρακολούθησης ύποπτων συναλλαγών μέσω ΑΤΜ, για παράδειγμα αν ένας πελάτης φανεί ότι πραγματοποιεί ανάληψη χρημάτων στην Αθήνα και αμέσως μετά στην Πάτρα, η τράπεζα αυτόματα μπλοκάρει την κάρτα και επικοινωνεί μαζί του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ύψος της απάτης.

Αποφύγετε να έχετε στο ίδιο σημείο την κάρτα και τον κωδικό PIN.

Κάντε συναλλαγές σε ΑΤΜ που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους.

Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος

Αν αντιληφθείτε οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση ενημερώστε την τράπεζα

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας, ενημερώστε άμεσα την τράπεζα

fpress.gr