Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου εορτάζεται η , με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων για έναν καθαρό και βιώσιμο πλανήτη. Καθιερώθηκε ως παγκόσμιο κίνημα τη δεκαετία του 1990, μετά και την ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (1992). Στον αγώνα «ρίχνεται» και η , που τιμά την ημέρα με ένα .

Σήμερα, στο κίνημα συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ ορόσημο αποτέλεσαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Απριλίου 1970, όταν περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί διαδήλωσαν υπέρ της προστασίας του πλανήτη και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο φετινός εορτασμός εστιάζει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί η χρήση πλαστικών προϊόντων (“End Plastic Pollution”).

Προϊόντος του χρόνου, η ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση ασκεί αυξανόμενες πιέσεις στα εύθραυστα οικοσυστήματα και οι κίνδυνοι για την ισορροπία και το μέλλον του πλανήτη (π.χ. δασικές πυρκαγιές, υπερθέρμανση, ερημοποίηση, πλημμύρες, υπεράντληση μη ανανεώσιμων πόρων) γίνονται αντιληπτοί σε όλα τα επίπεδα: τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο. Οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές επιτείνουν τα προβλήματα και οι δυσμενείς επιπτώσεις τους επηρεάζουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, καθιστώντας πιο ευάλωτους ολοένα και περισσότερους πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Η ανάγκη για συντονισμένη δράση και άμεσες λύσεις είναι πλέον επιτακτική.

Πώς καθιερώθηκε η

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την , ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν.

Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. «Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε», δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Εξάλλου, η είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα, η  γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.

Δείτε το που ετοίμασε η για τη μέρα της γης 2018