Πώς φτιάχνουν τις πασχαλιάτικες ρουκέτες στο Βροντάδο της Χίου [video]

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/04/2014 - 22:55 | Author: Newsroom Ipaidia

Θέσεις μάχης θα πάρουν αύριο Μ. Σάββατο οι ρουκετατζήδες πέριξ των δυο εκκλησιών στο Βροντάδο της Χίου, για τον καθιερωμένο ρουκετοπόλεμο. Τα συνεργεία θα…

απλώσουν τα «πολεμοφόδια» τους, οι ρουκετοσύρτες θα τοποθετηθούν, οι ρουκέτες θα στηθούν και την ώρα της Ανάστασης ο ουρανός του Βροντάδου θα γίνει… κόκκινος.

Το ρεπορτάζ από τον Πολίτη της Χϊου:

Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πριν από αυτό, δεκάδες Βρονταδούσοι, λίγο μετά τα Χριστούγεννα, ξεκινούν την κατασκευή των ρουκετών, φτιάχνουν τα καλούπια, τα γεμίζουν, τα στοκώνουν, τα κλείνουν, τους βάζουν το φυτίλι και το ρουκετόξυλο. Αυτή η διαδικασία γίνεται χιλιάδες φορές από τον κάθε Βρονταδούση αιώνες τώρα.

Σε ένα από τα συνεργεία του Αγ. Μάρκου βρέθηκε ο «π» και από τα πέντε μέλη του, μυήθηκε στη διαδικασία, ιεροτελεστία για πολλούς , κατασκευής της ρουκέτας. Φορώντας τα μπλουζάκια με τη φράση « Πάσχα χωρίς αρνί γίνεται, Πάσχα χωρίς ρουκέτες δε γίνεται» οι Α.Π., Στ. Γλ., Μ.Μπ., Στ. Μ., Αθ.Κ. και Ν. Κ έχουν στα χέρια τους για το Μ. Σάββατο περίπου 4.500 ρουκέτες κι αδημονούν η ενορία τους να είναι και φέτος νικήτρια στο ρουκετοπόλεμο.

Η διαδικασία αρχίζει με την κατασκευή των καλουπιών. Χρησιμοποιούνται λωρίδες χαρτιού που τυλίγονται κυλινδρικά και με τη βοήθεια κόλλας παίρνουν τη μορφή σωλήνα. Στη συνέχεια, με μια ειδική τεχνική, σφίγγεται η μία άκρη του καλουπιού ώστε να δημιουργηθεί «το κεφάλι», το σημείο δηλαδή που περνάει το φυτίλι.

Το καλούπι της ρουκέτας είναι έτοιμο και ξεκινά το γέμισμα σε ορισμένη δοσολογία από το μείγμα που αποτελείται από κάρβουνο, θειάφι και νίτρο. Αφού τοποθετηθεί στο καλούπι ένα καρφί όρθιο, το «αρσενικό», το οποίο προσαρμόζεται στην τρύπα του «κεφαλιού», αρχίζει το γέμισμα του καλουπιού με ένα κουταλάκι.

Με τη βοήθεια ενός μπρούτζινου άξονα με εσωτερική τρύπα, του «θηλυκού», συμπιέζουν το υλικό με τις ματσόλες. Ματσόλα είναι ένα μεγάλο, ξύλινο σφυρί. Όταν γεμίσει το καλούπι, μπαίνει η τάπα και στερεώνεται στο ρουκετόξυλο.

alt
alt
alt


left.gr

Loading...


  • europalso   ideascentral