Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του, ο πρόεδρος της Αϊτής, Jovenel Moïse, σύμφωνα με ανακοίνωση του προσωρινού πρωθυπουργού της χώρας, Κλοντ Ζοζέφ.

Όπως αναφέρει η Lifo και σύμφωνα με τον Ζοζέφ, στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ένοπλοι εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου, ανοίγοντας πυρ.

Ο ίδιος έπεσε νεκρός ενώ η σύζυγός του, Μαρτίν τραυματίστηκε, με την κατάσταση της υγείας να παραμένει άγνωστη, προσώρας.

«Γύρω στη 1 το πρωί, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την 7η Ιουλίου, μια ομάδα αγνώστων, μεταξύ των οποίων και κάποιοι Ισπανόφωνοι, πραγματοποίησαν επίθεση στην προσωπική κατοικία του προέδρου, τραυματίζοντας θανάσιμα τον αρχηγό του κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζοζέφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής διακυβέρνησης».

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ βρισκόταν στην εξουσία της Αϊτής από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Μισέλ Μαρτελί.

Μάλιστα, παρέμενε στην εξουσία, παρά την επιμονή της αντιπολίτευσης πως η θητεία του είχε λήξει.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο 53χρονος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τις 7 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, βάσει συνταγματικής διάταξης που προβλέπει πως ο χρόνος για την προεδρική θητεία μετρά αντίστροφα όχι από την ημερομηνία ανάληψης της εξουσίας, αλλά από την ημερομηνία εκλογής.

Η άρνησή του να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο, πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών που αξίωναν την παραίτησή του, καθώς και τη βίαιη καταστολή τους.

Κατά τη θητεία του βρέθηκε αντιμέτωπος με πληθώρα καταγγελιών για διαφθορά και αμφισβητήθηκε με συχνές, ογκώδεις και συχνά βίαιες διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής του στην εξουσία, η αστάθεια και δυσαρέσκεια του έθνους των λίγο πάνω από 11 εκατομμύρια ψυχών, διογκώθηκε. Τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα εντάθηκαν, με τις συμμορίες να λυμαίνονται τους δρόμους, τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται, τα τρόφιμα και τα καύσιμα να γίνονται πολυτέλεια σε μια χώρα όπου το 60% των πολιτών της κερδίζει λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως.

Η εκτέλεσή του πιστεύεται πως θα βυθίσει σε περαιτέρω αναταραχή τη φτωχή χώρα της Καραϊβικής που εδώ και χρόνια μαστίζεται από πολιτική αστάθεια και μετρά στο παρελθόν της πραξικοπήματα και δικτατορίες.

Σημειώνεται πως η Αϊτή κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1804, όταν οι κάτοικοί της εξεγέρθηκαν κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.  Ωστόσο, κατάφερε να οργανώσει τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της σχεδόν δύο αιώνες μετά, μόλις το 1990.