Οι ηλεκτρικές συσκευές του μέλλοντος θα μπορούσαν να διαρκούν για δεκαετίες ολόκληρες με μία μόνο φόρτιση.
Ερευνητές από το εργαστήριο ORNL (Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory) στο Τεννεσί των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα «επαναστατικό κι αντισυμβατικό» σχέδιο, το οποίο παρατείνει τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας μέχρι τουλάχιστον 26%.
Καθώς η καινούρια αυτή μπαταρία αποφορτίζεται, απελευθερώνεται ένα στοιχείο το οποίο αντιδρά με τον ηλεκτρολύτη και δίνει έξτρα «ώθηση» στο φορτίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Victoria Woollaston στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Στις παραδοσιακές μπαταρίες, δύο πλάκες από διαφορετικά μέταλλα τοποθετούνται σε ένα χημικό διάλυμα που ονομάζεται ηλεκτρολύτης. Τα μέταλλα αντιδρούν με τον ηλεκτρολύτη και παράγουν φορτίο, το οποίο συσσωρεύεται στην αρνητική πλάκα, η οποία ονομάζεται άνοδος.
Η θετική πλάκα, που ονομάζεται κάθοδος, απελευθερώνει αυτά τα φορτία και έτσι δημιουργείται τάση μεταξύ των δύο πλακών.
Όταν συνδεθεί σε κύκλωμα, αυτή η τάση παρέχει ρεύμα για την τροφοδότηση μιας ηλεκτρικής συσκευής.
Σε αυτό το αρχικό σχέδιο, ο ηλεκτρολύτης είναι ένα «ανενεργό στοιχείο».
Η μπαταρία αποφορτίζεται τελικά μόλις η χημική αντίδραση υποχωρήσει και δε ρέει πια φορτίο.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο των αμερικανών ερευνητών, καθώς η μπαταρία αποφορτίζεται, παράγεται φθοριούχο άλας λιθίου.
Αυτό βοηθά στην περαιτέρω κατάλυση της ηλεκτροχημικής δραστηριότητας του ηλεκτρολύτη -μετατρέποντάς τον από ένα ανενεργό σε ένα δραστικό συστατικό- αυξάνοντας την ποσότητα ενέργειας και το χρόνο ζωής της μπαταρίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έντυπο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, Journal of the American Chemical Society.