Η χρήση του κινητού τηλεφώνου αναδεικνύεται ως η βασικότερη αιτία για την απόσπαση της προσοχής των οδηγών στους δρόμους, με τις συνέπειες να είναι ανησυχητικές. Η πράξη αυτή οδηγεί τους οδηγούς να απομακρύνουν το βλέμμα τους από τον δρόμο, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 76% των οδηγών – ανεξαρτήτως ηλικίας – δήλωσαν πως έχουν αποσπαστεί κατά τη χρήση του κινητού τους, είτε επρόκειτο για αποστολή ή ανάγνωση μηνυμάτων, είτε για τηλεφωνική επικοινωνία είτε ακόμη και για έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε εδώ

Επιπλέον, το 79% παραδέχτηκε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό αυξημένου κινδύνου, εξαιτίας της μειωμένης προσοχής κατά την οδήγηση. Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και προβληματίζει διεθνώς, με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση κινητού σχετίζεται με επαγγελματικούς λόγους – σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%.

Πανεπιστημιακές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την αυξημένη πιθανότητα σύγκρουσης όταν ο οδηγός ασχολείται με το τηλέφωνό του ενώ οδηγεί. Η απόσπαση της προσοχής λόγω κινητού δεν αποτελεί απλώς κακή συνήθεια, αλλά σοβαρό παράγοντα πρόκλησης ατυχημάτων.

Οι οδηγοί παραδέχονται: Το τηλέφωνο μάς αποσπά – Χρειαζόμαστε λύσεις

Στο πλαίσιο αυτό, η Wakefield Research διεξήγαγε έρευνα σε 1.500 οδηγούς από επτά χώρες – Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Καναδά – με σκοπό να καταγράψει τις συνήθειες σχετικά με τη χρήση κινητού στο όχημα και να εντοπίσει πιθανές λύσεις. Μέσα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων αναδείχθηκαν πέντε βασικές προτάσεις που οι ίδιοι απευθύνουν προς τους εργοδότες τους.

Μεταξύ αυτών είναι η αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται στα οχήματα εργασίας, ώστε να περιοριστούν οι εισερχόμενες επαγγελματικές κλήσεις και ειδοποιήσεις. Παράλληλα, ζητούν βελτίωση της τεχνολογίας πλοήγησης ώστε να γίνεται πιο εύκολη η κατεύθυνση και να μειώνεται η ανάγκη χρήσης κινητού.

Οι οδηγοί επίσης τονίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικών ασφαλείας στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι της ταχύτητας. Τέλος, προτείνουν στοχευμένη εκπαίδευση και καθιέρωση κανόνων που να περιορίζουν τη χρήση κινητού κατά την εργασία.

Μία πιθανή απάντηση στο πρόβλημα φαίνεται να δίνει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό στιγμών που ο οδηγός αποσπάται από την προσοχή του.

Μέσω κάμερας εντός του οχήματος, αισθητήρων και αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, είναι δυνατό να αναγνωρίζεται η χρήση του κινητού και να αποστέλλονται άμεσα ειδοποιήσεις, ώστε ο οδηγός να επανεστιάσει στο δρόμο.

Τα καταγεγραμμένα περιστατικά μπορούν να αξιοποιηθούν και για την εκπαίδευση του οδηγού, συμβάλλοντας στη μακροπρόθεσμη βελτίωση των συνηθειών του. Στην ίδια έρευνα, το 93% των οδηγών ανέφερε πως η παρουσία καμερών στο αυτοκίνητο συνέβαλε θετικά στον περιορισμό της απόσπασης της προσοχής. Επιπλέον, το 60% δήλωσε πως μετά την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων άλλαξε τη συμπεριφορά του στο τιμόνι.

Δείτε επίσης