Η δημοσιογράφος που προσποιήθηκε ότι ήταν παράφορα παράφρων, για να την κλείσουν στο Φρενοκομείο Θηλέων του νησιού Μπλάγκουελ, στη Νέα Υόρκη (Pics)
H Google τιμά τα 151 χρόνια από τη γέννηση της πρωτοπόρου δημοσιογράφου Elizabeth Jane Cochran, γνωστής ως Nellie Bly.

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος έγινε διάσημη για την πραγματοποίηση τού γύρου τού κόσμου και την κατάρριψη του σχετικού ρεκόρ. Θεωρείται από τις πρωτοπόρους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Nellie Bly – ψευδώνυμο της Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόχραν (Elizabeth Jane Cochran) – γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1864 στο Κόχραν Μιλς της Πενσυλβάνιας. Το 1880, ενώ ζούσε με την οικογένειά της στο Πίτσμπουργκ, διάβασε τυχαία ένα άρθρο κατά των γυναικών στην τοπική εφημερίδα και απάντησε με ένα οξύ άρθρο, που εντυπωσίασε τον εκδότη , ο οποίος της προσέφερε μια θέση δημοσιογράφου στην εφημερίδα. Η ίδια επέλεξε να υπογράφει με το ψευδώνυμο «Nellie Bly», που ήταν η ηρωίδα ενός δημοφιλούς τραγουδιού του Στίβεν Φόστερ.

To 1887, υποδυόμενη την ψυχικά άρρωστη, κατόρθωσε να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες σε ένα άσυλο γυναικών. Το ρεπορτάζ της «Ten Days in a Mad-House», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «New York World» θεωρήθηκε τόσο αποκαλυπτικό που συνέβαλε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ασύλων. Η ιστορία της Nellie Bly θεωρείται ότι δημιούργησε ένα νέο είδος ρεπορτάζ, το ερευνητικό. Η εφημερίδα ανήκε στον «πατέρα της κίτρινης δημοσιογραφίας» Τζόζεφ Πούλιτζερ, γνωστό παγκοσμίως από τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία.
Στις 14 Νοεμβρίου 1889, η Bly απέπλευσε από την Νέα Υόρκη για να καταρρίψει το ρεκόρ του Φιλέα Φογκ, ήρωα του μυθιστορήματος τού Ιουλίου Βερν «Ο γύρος τού κόσμου σε ογδόντα ημέρες». Η εφημερίδα «New York World», στην οποία εργαζόταν η Μπλάι, έδωσε ευρεία δημοσιότητα στο θέμα με καθημερινά άρθρα και με την θέσπιση διαγωνισμού, με έπαθλο ένα ταξίδι στην Ευρώπη, για όποιον θα μάντευε, με την μεγαλύτερη προσέγγιση, τον χρόνο στον οποίο η Nellie θα πραγματοποιούσε τον γύρο αυτό.

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 1.000.000 περίπου αναγνώστες της εφημερίδας, ενώ το ταξίδι της Nellie Bly συνεχιζόταν με κάθε μέσο, και η ίδια συναντούσε λαμπρή υποδοχή σε κάθε μέρος από όπου περνούσε. Τελικά, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, αφού είχε πραγματοποιήσει τον γύρο τού κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες, 11′ και 14”.
Το 1895 παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Ρόμπερτ Σίμαν- κατά σαράντα χρόνια μεγαλύτερό της-, αλλά μετά τον θάνατό του, έχοντας οικονομικά προβλήματα, επέστρεψε στην δημοσιογραφία και εργάστηκε στην εφημερίδα New York Journal.
Η Nellie Bly πέθανε από πνευμονία στις 27 Ιανουαρίου 1922 στην Νέα Υόρκη, σε ηλικία 57 ετών.