Η πανδημία πλήττει τα δικαιώματα των παιδιών διεθνώς

Τα δικαιώματα των παιδιών απ’ άκρου σ’ άκρο του κόσμου «πλήττονται σοβαρά» από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία αυξάνει τους κινδύνους της εξαναγκαστικής εργασίας και των εξαναγκαστικών γάμων, τόνισε χθες διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Άμστερνταμ.

«Αυτή η κρίση ακυρώνει χρόνια προόδου που είχε επιτευχθεί όσον αφορά την ευημερία των παιδιών», παρατήρησε σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης ο Μαρκ Ντούλαρτ, ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ.

Το κλείσιμο των σχολείων ειδικά κατέστησε τους νέους «πολύ ευάλωτους» στην εξαναγκαστική εργασία και στους παιδικούς γάμους, κατήγγειλε η KidsRights.

Η πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας έβαλε εξάλλου τέλος σε πολλά προγράμματα εμβολιασμού εναντίον ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, εγείροντας τεράστιο κίνδυνο να καταγραφεί «κορύφωση της παιδικής θνησιμότητας, με εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους», εκτίμησε η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την KidsRights, η αναστολή των εκστρατειών εμβολιασμού εναντίον της ιλαράς σε τουλάχιστον 23 χώρες πλήττει μέχρι στιγμής πάνω από 78 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 9 ετών και κάτω.

Το να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι «κατά συνέπεια πιο απαραίτητο παρά ποτέ», υπογραμμίζει ο Μαρκ Ντούλαρτ, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης KidsRights Index 2020, η οποία κατατάσσει 182 χώρες ανάλογα με το επίπεδο προστασίας αυτών των δικαιωμάτων.

Η Ισλανδία κατατάσσεται στην πρώτη θέση της ετήσιας κατάταξης, η οποία βασίζεται σε δεδομένα του ΟΗΕ, ακολουθούμενη από την Ελβετία και τη Φινλανδία. Το Τσαντ, το Αφγανιστάν και η Σιέρα Λεόνε μοιράζονται την τελευταία θέση.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ip[
Exit mobile version