Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με επιτυχία σε διεθνή επιχείρηση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συνδρομητικών υπηρεσιών, στο διαδίκτυο.  Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Europol συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε διεθνής επιχείρηση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συνδρομητικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Europol, συμμετείχαν ακόμα οι αστυνομικές Αρχές της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ολλανδίας, ενώ παράλληλα υπήρξε συνεργασία με εκπρόσωπους εταιρειών συνδρομητικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης διακριβώθηκε παράνομη δραστηριότητα, που αφορούσε σε διαμοιρασμό δορυφορικού σήματος συνδρομητικών εταιριών – καναλιών, μέσω εξυπηρετητών (servers), που είχαν εγκατασταθεί σε Βουλγαρία και Ολλανδία.

Από την κοινή δράση συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα άτομα, τρία στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία, ενώ πραγματοποιήθηκαν (17) έρευνες σε κατοικίες, εταιρίες και καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (84) servers, (70) δορυφορικοί δεκτές και πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγγράφων.

Οι servers μέσω των οποίων γινόταν ο διαμοιρασμός του δορυφορικού σήματος των συνδρομητικών εταιριών εντοπίσθηκαν και απενεργοποιήθηκαν ενώ οι IP διευθύνσεις, που φιλοξενούνταν σε ολλανδική εταιρία, απενεργοποιήθηκαν από τις ολλανδικές Αρχές.

Στη χώρα μας κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν, ταυτόχρονες έρευνες, σε καταστήματα, αποθήκη, κατοικία και οχήματα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (5) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, φορητό μέσο αποθήκευσης τύπου usb stick και δορυφορικός δέκτης, με (2) τροφοδοτικά και (2) χειριστήρια.

Το προανακριτικό υλικό και τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, υποβλήθηκαν, στη Δικαιοσύνη και στη συνεχεία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

· Τηλεφωνικά: 11188

· Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios – android: FEELSAFE e-Commerce

· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

· Μέσω twitter: @CyberAlertGR