: Ποιά ήταν η Eliska Junkova πού τιμά σήμερα η Google. Η Eliska Junkova έγινε διάσημη, τρέχοντας με την Bugatti στους πιο δύσκολους αγώνες της Ευρώπης και έγινε η «βασίλισσα» του τιμονιού.

: Ποιά ήταν η Eliska Junkova πού τιμά σήμερα η Google

Tην Ελίσκα Τζουνκόβα (Eliska Junkova) τιμά σήμερα η Google με το Doodle της, «γιορτάζοντας» τα 120 χρόνια από τη γέννηση της Τσέχας οδηγού αγωνιστικών αυτοκινήτων -της «βασίλισσας» του τιμονιού, όπως την αποκαλούσαν.

Η Ελίσκα Τζουνκόβα αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 εναντίον των κορυφαίων οδηγών της Ευρώπης. Μάλιστα το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα Grand Prix.

Αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, μετά τον θάνατο του συζύγου της, στις 15 Ιουλίου, κατά την διάρκεια του Γερμανικού Grand Prix στην πίστα του Νίρμπουργκριγκ, στον οποίο συμμετείχε και η ίδια ως δεύτερη οδηγός.

Η Eliska Junkova έγινε διάσημη, τρέχοντας με την Bugatti στους πιο δύσκολους αγώνες της Ευρώπης. Ανέπτυξε μάλιστα και μια στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, Ettore Bugatti. Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, παντρεύτηκε τον συγγραφέα Λάντισλαβ Κας και έζησε μαζί του στην Πράγα. Μετά την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία, το 1948, της απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα μέχρι τον 1964, επειδή ο μεγαλοαστικός τρόπος ζωής της δεν συμβάδιζε με την εικόνα του νέου ανθρώπου που ήθελε να πλάσει το καθεστώς.

Πέθανε στην Πράγα στις 5 Ιανουαρίου 1994. Η δράση της απαθανατίστηκε από τον συμπατριώτη της συνθέτη Jaroslav Ježek με την κλασική τζαζ σύνθεση «Bugatti Step», καθώς και με την αυτοβιογραφία της «Η μνήμη μου είναι Bugatti».